Δέκα χιλιάδες ευρώ το κόστος μιας εγκυμοσύνης στα μακρινά νησιά - Free Sunday
Δέκα χιλιάδες ευρώ το κόστος μιας εγκυμοσύνης στα μακρινά νησιά

Δέκα χιλιάδες ευρώ το κόστος μιας εγκυμοσύνης στα μακρινά νησιά

Εκατό μωρά που έχουν γεννηθεί, άλλα 86 που έρχονται και 180 οικογένειες που έχουν ωφεληθεί σε 354 ακριτικές ή δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας συνθέτουν τον απολογισμό της πρώτης τριετίας της πρωτοβουλίας HOPEgenesis.

Μιλώντας γι’ αυτή τη μοναδική στο είδος της πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει το φλέγον ζήτημα της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας, ο ιδρυτής και εμπνευστής της, μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, επισημαίνει πως η υπογεννητικότητα αποτελεί πολυσύνθετο πρόβλημα, το οποίο είναι εντονότερο στα νησιά και στα ορεινά απομακρυσμένα χωριά, καθώς εκεί πρωτίστως η ανασφάλεια ωθεί τα ζευγάρια να αναβάλλουν επ’ αόριστον τη δημιουργία οικογένειας. Εκτός βέβαια από την ανασφάλεια, σημαντικός παράγοντας είναι και το κόστος μιας κύησης.

Σε ένα μικρό μακρινό νησί όπως οι Φούρνοι μια εγκυμοσύνη κοστολογείται στα 10.000 ευρώ, γιατί ο απλός υπέρηχος των 50 ευρώ ισοδυναμεί με δαπάνη 1.000 ευρώ, αφού η μέλλουσα μητέρα πρέπει να αφήσει τη δουλειά της, να ταξιδέψει, να διαμείνει σε άλλη πόλη και να επιστρέψει.

Επόμενοι στόχοι της HOPEgenesis η δημιουργία παιδικών σταθμών για να μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά και να εργάζονται οι γονείς τους, καθώς και μια καινοτόμος πρωτοβουλία η οποία θα λάβει χώρα στην Ήπειρο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, το Επιμελητήριο Θεσσαλίας και τα βόρεια νησιά του Ιονίου, ώστε να κατοικηθούν ξανά κάποια νησιά που έχουν αδειάσει από κατοίκους.

Το δημογραφικό αποτελεί εθνικό θέμα, γι’ αυτό και ο καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς εκπονεί μελέτες για τη συσχέτιση των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων με το ζήτημα της υπογεννητικότητας και το κόστος της στο ΑΕΠ της χώρας.