Παγώνουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί - Free Sunday
Παγώνουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Παγώνουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε προσωρινή ανακωχή, λόγω της προεκλογικής περιόδου, προχώρησαν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα πολυϊατρεία, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι. Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην πανελλαδική απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθώς όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν ανάγκη από τακτικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εργαστηριακά αν «δουλεύει» η χορηγούμενη θεραπεία.

Χωρίς τακτικό εργαστηριακό έλεγχο, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, πολλές πανάκριβες θεραπείες για χρόνια νοσήματα δίνονται στα τυφλά, με τους γιατρούς να καλούνται να υποκαταστήσουν τον μαθητευόμενο μάγο του σινεμά Χάρι Πότερ, αφού δεν έχουν καμία εικόνα για την ανταπόκριση του οργανισμού του ασθενή. Ωστόσο, οι γιατροί στα ιδιωτικά εργαστήρια, στα διαγνωστικά κέντρα και στα πολυϊατρεία δεν καταθέτουν τα όπλα και επισημαίνουν ότι θα επανέλθουν μετά τις εκλογές, αξιώνοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από τη νέα κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι η επιβίωσή τους, που τίθεται σε κίνδυνο από το rebate και το clawback, τα οποία τους στραγγαλίζουν οικονομικά. Μαζί, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάτι που κέρδισαν, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ για εξετάσεις μέσα στο 2019. Επίσης, κέρδισαν αύξηση του αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή του clawback. Casus belli, ωστόσο, παραμένει το αίτημα της ελάττωσης/κατάργησης του clawback, το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό από το υπουργείο –ούτε καν η απομείωσή του, με λογιστικές προσθαφαιρέσεις– και αναμένεται να πέσει σαν «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι θα διατηρεί θερμό (σε θερμοκρασίες και κινητοποιήσεις) και πως δεν νοείται παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην κλινική πράξη χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών εξετάσεων για προ-ασυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση μετά από ύποπτα ευρήματα ή παρακολούθηση της πορείας της εξατομικευμένης θεραπείας.