Το τεχνητό πάγκρεας θα θεραπεύσει τα παιδιά με διαβήτη - Free Sunday
Το τεχνητό πάγκρεας θα θεραπεύσει τα παιδιά με διαβήτη
«Η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά απαιτεί εκπαίδευση για τη χρήση των νέων gadgets». Χριστίνα Κανακά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας

Το τεχνητό πάγκρεας θα θεραπεύσει τα παιδιά με διαβήτη

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 1.077 παιδιά αναπτύσσουν νεανικό διαβήτη, όπως εξηγεί η Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος-διαβητολόγος, διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στον νεανικό διαβήτη, τελικώς, η προηγμένη τεχνολογία και όχι τα βλαστοκύτταρα θα δώσουν τη λύση, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του πλήρως κλειστού κυκλώματος του τεχνητού παγκρέατος, που δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση για τη χορήγηση της ινσουλίνης.

Όπως όμως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην μας.

Τα κυκλώματα μπλοκάρουν, οι καθετήρες στις αντλίες ινσουλίνης βουλώνουν, συνεπώς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Τα παιδιά και οι γονείς τους πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τον διαβήτη και τη ρύθμισή του.

«Τα παιδιά πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους, να μη στηρίζονται στη μαμά και στον μπαμπά, ούτε τα αδέλφια τους να τους κάνουν τον μπαμπούλα για να μη φάνε κάποιο γλυκό που δεν επιτρέπεται» επισημαίνει η κ. Κανακά-Gantenbein, με τη Σοφία Μανέα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, να προσθέτει πως από το 2012 έως σήμερα η ΠΕΑΝΔ έχει επισκεφτεί 78 σχολεία, προκειμένου να ενημερώσει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τη φροντίδα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1.