Χαρείτε τις διακοπές χωρίς τον επίμονο πόνο στη μέση - Free Sunday
Χαρείτε τις διακοπές χωρίς τον επίμονο πόνο στη μέση

Χαρείτε τις διακοπές χωρίς τον επίμονο πόνο στη μέση

Το 80% των Ελλήνων πάσχει από πόνο στη μέση, με πολλά από τα «θύματα» της οσφυαλγίας να υποφέρουν επί μήνες ή χρόνια. Η μέση (ή οσφύς) είναι ουσιαστικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους από «μαξιλαράκια» (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι), τα οποία τους προστατεύουν από την τριβή και τους κραδασμούς, και σταθεροποιείται από ένα δίκτυο μυών, συνδέσμων και τενόντων της ράχης και της κοιλιάς.

Όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποια από τις προαναφερθείσες δομές, εκδηλώνεται πόνος, ο οποίος αντανακλάται στους γλουτούς, στο ισχίο, ακόμα και στο πόδι ή στη βουβωνική περιοχή.

Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab, αν δεν βρεθεί η αιτία του πόνου, ώστε να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία, θα υπάρχουν υποτροπές και θα συσσωρεύονται βλάβες, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών, με κίνδυνο να χρειαστεί αργότερα επέμβαση. Ωστόσο, έρευνα από την Cleveland Clinic των ΗΠΑ δείχνει ότι με την άμεση αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να αποφευχθεί το 95% των χειρουργικών επεμβάσεων για κήλη.

Επιπλέον, πολυετείς μελέτες έχουν δείξει πως όσο νωρίτερα από την εμφάνιση του πόνου αρχίσει ο ασθενής τη φυσικοθεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει.

Προτού φύγετε για διακοπές, είναι η κατάλληλη εποχή για μερικές προληπτικές φυσικοθεραπείες, οι οποίες έχουν ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και μπορούν να περιορίσουν τη λήψη φαρμάκων (τα κορτικοστεροειδή αντιφλεγμονώδη), τα οποία δεν είναι για… χόρταση και δεν πρέπει να λαμβάνονται για μακρά διαστήματα.