Συμβουλές για risk-free βουτιές στις πισίνες - Free Sunday
Συμβουλές για risk-free βουτιές στις πισίνες
. Ωτίτιδες, κυστίτιδες, κολπίτιδες, οφθαλμικές κερατίτιδες, παραμονεύουν να χαλάσουν τις… cool διακοπές μας.

Συμβουλές για risk-free βουτιές στις πισίνες

Τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να πάμε θάλασσα, μια πισίνα αποτελεί την ιδανική εναλλακτική για μια δροσερή βουτιά. Άσε που τα παιδιά συνήθως προτιμούν την πισίνα από την παραλία, γιατί εκεί μπορούν να παίξουν κάνοντας αμέτρητες βουτιές. Γι’ αυτό άλλωστε τα περισσότερα καλοκαιρινά camps διαθέτουν πισίνα, ακόμα κι αν οι εγκαταστάσεις τους είναι παραθαλάσσιες. Οι πισίνες, όμως, δεν προσφέρονται χωρίς κινδύνους. Εκτός από τους προφανείς, να γλιστρήσουμε, να χτυπήσουμε ή να σπάσουμε κάποιο δόντι (που σε αυτή την περίπτωση διατηρείται σε δροσερό γάλα μέχρι να φτάσουμε στον οδοντίατρο), υπάρχουν και αόρατες απειλές οι οποίες παραμονεύουν μέσα στο νερό και στα ανέμελα καλοκαιρινά παιχνίδια. Ο πιο συχνός «πονοκέφαλος» είναι οι ωτίτιδες, που κάνουν θραύση στον λιλιπούτειο πληθυσμό. Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου θυμίζει ότι οι ωτίτιδες δεν εκδηλώνονται πάντοτε με υψηλό πυρετό και έντονο πόνο στο αυτί. Θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι σε περίπτωση που τα παιδιά μιλούν πολύ δυνατά και δεν δίνουν σημασία σε ό,τι τους λέμε, μήπως τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε ωτίτιδα η οποία έχει μειώσει την ακοή τους. Τα πιτσιρίκια που θα διαγνωστούν με ωτίτιδα, εκτός από το κατάλληλο αντιβιοτικό, θα χρειαστούν κι ένα ρινικό σπρέι.

Εξίσου ευαίσθητα με τα αυτιά είναι τα μάτια μικρών και μεγάλων, ειδικά όσων φορούν φακούς επαφής. Η πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των φακών, αλλά και οι βουτιές και το κολύμπι χωρίς ειδικά προστατευτικά γυαλιά πισίνας, μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις των ματιών, με συχνότερη την κερατίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, πόνο και έντονη φωτοφοβία. Στις πισίνες με θαλασσινό νερό, όπως και στη θάλασσα, τα μάτια κοκκινίζουν εύκολα και πονούν ακόμα κι αν δεν είναι ευαίσθητα και ανεξάρτητα από το αν πάσχουν από ξηροφθαλμία, η οποία είναι συχνότερη σε όσους φορούν φακούς επαφής. Αν πάθετε οφθαλμική μόλυνση, πρέπει να πετάξετε τους φακούς επαφής και να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού, γιατί σοβαρές μολύνσεις –σαν κι αυτή με σταφυλόκοκκο– μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης, όπως επισημαίνει ο οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Επίσης, οι μύκητες στα βρεγμένα μαγιό και τα παράσιτα που μπορεί να κολυμπούν σε πισίνες με ανεπαρκές σύστημα απολύμανσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε κολπίτιδες, κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις, οι οποίες μάλιστα συχνά υποτροπιάζουν, ενώ στους άνδρες προκαλούν και προστατίτιδες. Τέλος, αν υπάρξει κρούσμα γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση όπου έχετε στείλει το παιδί σας, απομακρύνετέ το αμέσως και μην του επιτρέψετε να βουτήξει στην πισίνα του camp, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κολλήσει και να ταλαιπωρηθεί πολύ με υψηλό πυρετό, διάρροιες και εμετούς.