Το καλοκαίρι κάνει καλό στα χρόνια νοσήματα - Free Sunday
Το καλοκαίρι κάνει καλό στα χρόνια νοσήματα

Το καλοκαίρι κάνει καλό στα χρόνια νοσήματα

Το καλοκαίρι είναι «φάρμακο» για όλους, υγιείς και χρονίως πάσχοντες, μικρούς και μεγάλους. Η αντιφλεγμονώδης και αντικαταθλιπτική δράση του ήλιου κάνει καλό σε όλες τις φλεγμονώδεις ασθένειες, ειδικά του δέρματος, όπως είναι η ψωρίαση, η ψωριασική αρθρίτιδα, η χρόνια κνίδωση και τα εκζέματα, ενώ η ευκαιρία που μας δίνεται να αποφορτίσουμε το συσσωρευμένο στρες και να αφήσουμε το σώμα μας να δουλέψει στο «ρελαντί» μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης και των άλλων ορμονών που μας καθιστούν «ετοιμοπόλεμους» και ωφελεί τους καρδιοπαθείς και τους υπερτασικούς, αρκεί να μην το παρακάνουν και ζορίζουν την καρδιά τους με υπερβολικές δραστηριότητες. Επίσης, η μειωμένη ανάγκη για λήψη τροφής όταν κάνει ζέστη έχει θετική επίδραση στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σε όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

Ειδικά για την ψωρίαση, ο Κώστας Λούμος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», επισημαίνει πως το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς να εκθέτουν στον ήλιο τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια, για μισή ώρα, με τα πρώτα 15 λεπτά να μένουν χωρίς αντηλιακό, καθώς η UV ακτινοβολία επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Όποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο θα πρέπει να προστατευτεί με αντηλιακό μετά το 15λεπτο, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα με ποιους μηχανισμούς ο ήλιος ωφελεί στην ψωρίαση, αλλά ένας τρόπος δράσης σχετίζεται με την παραγωγή της βιταμίνης D. Ωστόσο, σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα, οπότε σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη. Στα φαρμακεία διατίθενται αντηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι επίσης δεν μπορούν να ανεχτούν τα «ζωντανά» εμβόλια (από ζωντανό απενεργοποιημένο παθογόνο μικροοργανισμό) και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν εμβολιαστούν.

Για τους καρδιοπαθείς, ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, υπενθυμίζει πως η ήπια άσκηση, το ελαφρύ φαγητό, με λιγότερα κορεσμένα λίπη και πολύ ψάρι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, καθώς και η αποφόρτιση από το στρες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αρκεί οι ασθενείς να μην κάνουν υπερβολές και να προσαρμόζουν τη δόση των φαρμάκων στις ανάγκες της εποχής αν το συστήσει ο γιατρός τους. «Το κολύμπι είναι φάρμακο, αλλά οι καρδιοπαθείς δεν πρέπει να κουράζονται. Πρέπει να κολυμπούν πάντοτε παράλληλα με την ξηρά και με παρέα, για την περίπτωση που νιώσουν άσχημα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μπαίνει στη θάλασσα αν νιώθει κακοδιαθεσία» τονίζει ο ειδικός.

Και για τα άτομα με διαβήτη η θάλασσα, το κολύμπι και το περπάτημα είναι φάρμακο, αλλά, όπως εξηγεί ο παθολόγος-διαβητολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας, χρειάζεται προσοχή να μην πληγώνουν τα πόδια τους πατώντας σε αιχμηρά αντικείμενα ή πέτρες, γιατί στους διαβητικούς οι πληγές (τα έλκη, που χαρακτηρίζουν και το λεγόμενο «διαβητικό πόδι») κλείνουν δύσκολα, καθώς το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει τα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του οργανισμού, με συνέπεια να αποτελούν «πύλες» για εισβολή μικροβίων κι επιμολύνσεις.