Αντικαρκινικές ασπίδες για το καλοκαίρι και όχι μόνο - Free Sunday
Αντικαρκινικές ασπίδες για το καλοκαίρι και όχι μόνο
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως ντομάτες, μούρα, παντζάρια, πεπόνι και χόρτα, αποτελούν ασπίδα για την προστασία από τον καρκίνο, στο πιάτο!

Αντικαρκινικές ασπίδες για το καλοκαίρι και όχι μόνο

Έκθεση εικόνων

Ο αντικαρκινικός οδηγός υγείας του καλοκαιριού δεν εξαντλείται στη χρήση αντηλιακού. Το αντηλιακό μαζί με ένα ανοιχτόχρωμο T-shirt και γυαλιά ηλίου είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ της παραλίας και της πόλης για να προστατευτούμε από τους καρκίνους του δέρματος –που μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και στα βλέφαρα, οπότε χρειάζεται να προσέχουμε και τα μάτια μας από τη UV ακτινοβολία–, αλλά, παρ’ ότι το μελάνωμα είναι από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, δεν είναι ο μόνος. «Φορώντας βέβαια αντηλιακό μειώνουμε κατά τουλάχιστον 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, ενώ πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα παιδιά, γιατί τα επανειλημμένα εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, ενώ το σολάριουμ απαγορεύεται, γιατί οκταπλασιάζει τον κίνδυνο και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εξίσου καρκινογόνο με το κάπνισμα» επισημαίνει ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Στα βρώσιμα αντικαρκινικά «όπλα» περιλαμβάνονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού, με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Σοφία Ελευθερίου να επισημαίνει πως όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους, τόσο ισχυρότερη η αντιοξειδωτική τους σύσταση. Το καλοκαίρι αποτελεί, λοιπόν, ιδανική εποχή για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες, οι οποίες θα μας «ακολουθήσουν» και μετά το τέλος των διακοπών. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντικαρκινικών συστατικών, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, C, E και D, ανθοκυανιδίνες, λυκοπένιο (το οποίο εκτός από την ντομάτα υπάρχει και στο παρεξηγημένο καρπούζι, το οποίο συνήθως θεωρείται ένα κοκτέιλ από σκέτη ζάχαρη και νερό, αλλά και στα ροζ γκρέιπφρουτ), σουλφοραφάνες, ρασβερατρόλη, κουερσετίνη, σελήνιο, ψευδάργυρο και χρώμιο, αλλά και ω3 λιπαρά οξέα. Επίσης, κατά τους θερινούς μήνες μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση σφολιατοειδών και άλλων ανθυγιεινών σνακ που μας φορτώνουν πολλές κενές θερμίδες, καθώς ένα δροσερό light γιαούρτι ή ένα φρούτο ή ένα σπιτικό smoothie με φρούτα και άπαχο γάλα ή γιαούρτι αποτελούν πολύ πιο cool και θρεπτικά μικρογεύματα από ένα ντόνατ φαστφουντάδικου που… στάζει λίπος.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη περιττών θερμίδων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, θυμίζει ότι η παχυσαρκία συνδέεται στενά με τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του στομάχου. Απέναντι στον τελευταίο μπορούμε να προστατευτούμε αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη και τα αλλαντικά, ειδικά τα καπνιστά αλλαντικά, καθώς και οτιδήποτε έχει τηγανιστεί σε πολυχρησιμοποιημένα και βαριά οξειδωμένα λάδια. Αντίθετα, αυξάνουμε την πρόσληψη των ω3 λιπαρών οξέων και των φυτικών ινών που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία καταναλώνονται ακέραια (όχι πολτοποιημένα-σουρωμένα), στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, που δεν πρέπει να κολυμπούν σε λαδερές σάλτσες, στο καστανό και μαύρο ρύζι και στα ζυμαρικά από χαρούπι ή από αλεύρι ολικής άλεσης.