Χαρούπι, η light και gluten-free σοκολάτα - Free Sunday
Χαρούπι, η light και gluten-free σοκολάτα

Χαρούπι, η light και gluten-free σοκολάτα

Ειδικά το χαρούπι αποτελεί εξαιρετικό υλικό για φρυγανιές, ζυμαρικά, μπάρες πρωινού, γλυκές ή αλμυρές τάρτες και σπιτικά σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Μια πολύ υγιεινή συνήθεια για όλους πριν από την παραλία είναι ένα θρεπτικό πρωινό με μπάρες από χαρούπι, που μοιάζουν στην όψη και στη γεύση με σοκολατένιες, ενώ για μεσημεριανό σνακ η ειδικός προτείνει μπρουσκέτες από χαρουποφρυγανιές με ψιλοκομμένη ντομάτα, άνηθο, μαϊντανό, καππαρόφυλλα, αλμύρα (αλμυρίκια, τα ελαφρώς αλμυρά χόρτα που φυτρώνουν κοντά στις ακτές) και κάποιο ελαφρύ τυρί, όπως το κατίκι Δομοκού ή το σουρωτό των Κυκλάδων ή το cottage cheese.

Στην Κρήτη το χαρούπι θεωρείται η τοπική σοκολάτα που, εκτός από λιγότερη ζάχαρη και καθόλου κορεσμένα λίπη, περιέχει 20% αντιοξειδωτικές τανίνες και πολυφαινόλες, πολύ ασβέστιο και μεγάλη ποσότητα από την πρωτεΐνη καρουβίνη, η οποία είναι πλούσια στα απαραίτητα αμινοξέα αργινίνη και γλουταμίνη που τα χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες τα παιδιά τα οποία κάνουν σπορ και οι αθλητές. Το χαρούπι περιέχει επίσης άφθονο κάλιο, ελάχιστο νάτριο –άρα είναι κατάλληλο και για τους υπερτασικούς–, τονωτικό σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.

Το αλεύρι από σπόρους χαρουπιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρασκευή προϊόντων ελεύθερων γλουτένης, τα οποία είναι κατάλληλα και για τα άτομα που κάνουν δίαιτα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) αλλά και για όσους έχουν γενικά θέμα με τροφικές αλλεργίες-δυσανεξίες.

Εκτός από σύμμαχος του αδυνατίσματος, είναι ιδανικό και για όσους υποφέρουν συστηματικά από πονοκεφάλους και ημικρανίες, γιατί, σε αντίθεση με την κλασική σοκολάτα, δεν περιέχει θεοβρωμίνη. Γενικά τα άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγίες πρέπει να αποφεύγουν τη μαύρη (κατά τα άλλα θρεπτική) σοκολάτα.