Τι δείχνει διεθνής μελέτη για τον ρόλο της απρεμιλάστης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ψωρίαση - Free Sunday
Τι δείχνει διεθνής μελέτη για τον ρόλο της απρεμιλάστης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ψωρίαση
Οι έρευνες δείχνουν πως η ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση υποβαθμίζεται τόσο από τη νόσο, ώστε να είναι συγκρίσιμη με των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι δείχνει διεθνής μελέτη για τον ρόλο της απρεμιλάστης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ψωρίαση

Στη φαρέτρα της αντιμετώπισης της ψωρίασης υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά όπλα και το στοίχημα για κάθε θεραπεία είναι πολλαπλό: θα πρέπει να βοηθά στην κάθαρση του δέρματος, να περιορίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα και τις ειδικές εκδηλώσεις της νόσου (κνησμός, ψωρίαση ονύχων, τριχωτού της κεφαλής, παλαμών και πελμάτων), να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, που εξαρτάται άμεσα από το πόση βελτίωση βλέπουν οι ίδιοι στην καθημερινή τους ζωή. Ακούγεται δύσκολο και είναι δύσκολο, γιατί πολλές έρευνες που έχουν προηγηθεί επιβεβαιώνουν ότι η ψωρίαση προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής λόγω των εκδηλώσεων και των συννοσηροτήτων(που κρύβονται κάτω από την κορυφή του παγόβουνου), με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται βαρύ ψυχολογικό και κοινωνικό φορτίο και να αναφέρουν παρόμοια ή χειρότερη υποβάθμιση στη διαβίωση με ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Τα νέα δεδομένα της καθημερινής κλινικής πρακτικής από τη μελέτη APPRECIATE κατέδειξαν ότι η απρεμιλάστη «έπιασε» τους πολλαπλούς αυτούς στόχους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που εμφανίζουν ειδικές εκδηλώσεις της νόσου, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού και της προσβολής του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 24o Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας, αναδεικνύοντας την αξία της απρεμιλάστης στη θεραπεία της ψωρίασης και των ειδικών εκδηλώσεων της νόσου και τη συμβολή της στον περιορισμό του φορτίου και της πολυπλοκότητας μιας ασθένειας που είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και μοιάζει με παγόβουνο, το οποίο κάτω από την εμφανή κορυφή του κρύβει πολλά άλλα αόρατα προβλήματα (τις συννοσηρότητες).

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια και συστηματική φλεγμονώδης διαταραχή, με κύρια εκδήλωσή της τις ψωριασικές βλάβες, οι οποίες συχνά απαντώνται σε περιοχές κοντά στις αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση των ονύχων προσβάλλει σχεδόν τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση, με το 84% των πασχόντων να υποφέρει από κνησμό, που αποτελεί και το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα στην επιβάρυνση της καθημερινής ζωής για τουλάχιστον τρεις στους δέκα ασθενείς. Περίπου το 75% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πιστεύει ότι η ασθένεια υποβαθμίζει τη διαβίωσή τους, ενώ το 83% των ασθενών καλύπτει με ρούχα τις δερματικές βλάβες, ώστε να μη νιώθει αμηχανία.

Η θεραπεία με απρεμιλάστη μετά από έξι μήνες χορήγησης κατέδειξε κλινική βελτίωση ως προς τον κνησμό, την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων για περισσότερους από επτά στους δέκα ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία. Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη βελτίωση στις σχετιζόμενες με το δέρμα εκβάσεις της νόσου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η θεραπεία με απρεμιλάστη βελτίωσε τη μέση βαθμολογία του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI), ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα ζωής των ενήλικων ασθενών που πάσχουν από κάποια δερματική νόσο. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Volker Koscielny, Vice President Global Medical Affairs, Inflammation & Immunology της Celgene, επισήμανε: «Σε μια σύνθετη και πολύπλευρη νόσο, όπως η ψωρίαση, τα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έχουν διαρκώς αυξανόμενη σημασία, καθώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλήρως τη θέση και την αξία των θεραπειών. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη APPRECIATE, η οποία αντικατοπτρίζει τη χρήση της απρεμιλάστης στην καθημερινή κλινική πρακτική σε διάφορες χώρες, παρέχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση των ασθενών με μέτρια προσβολή του δέρματος και με άλλες ειδικές εκδηλώσεις της νόσου». Η συγκεκριμένη θεραπεία λαμβάνεται από το στόμα. Η Celgene, από τη μεριά της, έχει αναλάβει τη δέσμευση να εμπλουτίζει διαρκώς τα κλινικά δεδομένα για την απρεμιλάστη με στοιχεία από την εξελισσόμενη καθημερινή κλινική πρακτική στην ψωρίαση και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές υποστηριζόμενες από τη Celgene, καθώς και σε ανεξάρτητες μελέτες που διεξάγονται με πρωτοβουλία των ερευνητών. Μόνο στην Ευρώπη, βρίσκονται σε εξέλιξη 11 προοπτικές μελέτες παρατήρησης για την απρεμιλάστη (έξι στην ψωρίαση και πέντε στην ψωριασική αρθρίτιδα), δύο αναδρομικές μελέτες και 11 μητρώα ασθενών (πέντε στην ψωρίαση και έξι στην ψωριασική αρθρίτιδα), πάντα με την υποστήριξη της Celgene.