Τέλος στο κάπνισμα στο Δημόσιο και στις ουρές της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς - Free Sunday
Τέλος στο κάπνισμα στο Δημόσιο και στις ουρές της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς

Τέλος στο κάπνισμα στο Δημόσιο και στις ουρές της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς

Επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η νέα ηγεσία της Αριστοτέλους βάζουν φρένο σε οτιδήποτε ταλαιπωρούσε μέχρι τώρα τους πολίτες και υπονόμευε τη δημόσια υγεία.

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της η νέα κυβέρνηση δείχνει πως επενδύει στην πρόληψη όχι με φούμαρα αλλά με πράξεις και κάνει εκείνα τα απαραίτητα βήματα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι οι πολίτες.

Ας μην ξεχνάμε πως οι έρευνες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έχουν δείξει πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η πρόληψη έγινε «ατομική υπόθεση» για λίγους και απαγορευμένη «πολυτέλεια» για τους πολλούς.

Κατ’ αρχάς, αποφασισμένος να σταματήσει το κάπνισμα σε όλο το Δημόσιο, όπως και στη Βουλή, που θυμίζει τεκέ, φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το δίδυμο της Αριστοτέλους αφουγκράζεται σωστά τις ανάγκες των πολιτών και απαντά στα αιτήματα που έχουν σχέση με τις άδικες επιβαρύνσεις τους και την ταλαιπωρία τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Εξαιρετική κίνηση ματ, έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν η παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με στόχο να απλουστευτεί η διαδικασία προκειμένου οι εγκαυματίες να προμηθεύονται δωρεάν τα σκευάσματα για την επούλωση των εγκαυμάτων τους. Δεύτερη κίνηση ματ, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που ψηφίστηκε προ δεκαετίας και μετά έγινε καπνός!

Τρίτη κίνηση ματ, χαρακτηριστική των προθέσεων και του μακρόπνοου σχεδίου της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και η διακοπή της άτυπης διαμάχης με τον ιατρικό κόσμο.

Τη λήξη του άτυπου αυτού πολέμου, που είχε κηρύξει ο Παύλος Πολάκης, σήμανε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το είπε άλλωστε εξαρχής ο νέος υπουργός, πως η ηγεσία της Αριστοτέλους θα σταθεί δίπλα στους μικρούς ήρωες που στηρίζουν το σύστημα υγείας και θα τους αποδώσει τα εύσημα. Για τα αντανακλαστικά της, τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό της και την υλοποίηση ενός προγράμματος ασθενοκεντρικού, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του πολίτη και την προστασία της υγείας του, η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει στο πλευρό της όλους τους επιστημονικούς φορείς, που αναγνωρίζουν και επικροτούν τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής.

Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, γιατί και το υπουργείο Υγείας καλεί τους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο, δίνοντας προτεραιότητα στους συλλόγους ασθενών, οι οποίοι παγκοσμίως συμμετέχουν στις επιτροπές της πολιτικής του φαρμάκου, μεταφέροντας τα λεγόμενα real-world data, δηλαδή τις πληροφορίες που συλλέγουν βιωματικά όσοι άνθρωποι ζουν με χρόνιες παθήσεις. Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τους δίνουν βήμα ώστε να ακουστεί παντού η φωνή τους.