Έρχονται νέες σημαντικές θεραπείες για την ημικρανία - Free Sunday
Έρχονται νέες σημαντικές θεραπείες για την ημικρανία
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, Κωνσταντίνος Μπίλιας, γ.γ. Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ, επιχειρηματίας, Βίκυ Μαραγκάκη, ηθοποιός, Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος

Έρχονται νέες σημαντικές θεραπείες για την ημικρανία

Πρόκειται για μια κατάσταση που απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας, άντρες και κυρίως γυναίκες, ακόμα και παιδιά καμιά φορά. Η ημικρανία εμφανίζεται με οξύ πόνο που καθηλώνει τον ασθενή, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί, ακόμα και να αντεπεξέλθει σε κάποιες απλές καθημερινές δραστηριότητες. Εκτιμάται ότι ένας στους επτά συνανθρώπους μας πάσχει από αυτήν.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου) ο δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια, μια κατηγορία φαρμάκων που θα ονομάζονται Gepants και δεν θα είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Δύο από αυτά θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χρήση. Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες, με σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία τον μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που δεν λάμβαναν και ασθενείς που λάμβαναν προληπτική αγωγή για την ημικρανία. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν κι άλλα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans, που επίσης δεν είναι αντισώματα.

Από την άλλη, ο κ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, θεωρεί ότι αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές έχουν διάφορα μειονεκτήματα, όπως ανεπαρκή αποτελεσματικότητα, ενδεχόμενες παρενέργειες και μη στοχευμένη δράση στην ημικρανία. Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μία φορά τον μήνα ή το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.