Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στη δωρεάν διανομή ακριβών φαρμάκων - Free Sunday
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στη δωρεάν διανομή ακριβών φαρμάκων
Ο Βασίλης Κικίλιας επιδιώκει να διατίθενται τα ακριβά φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, για να μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στη δωρεάν διανομή ακριβών φαρμάκων

Μπορεί οι ιδιωτικές κλινικές να ανταποκρίθηκαν άμεσα στις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να διευρυνθεί το κανάλι διανομής των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) για δύσκολες ασθένειες που σήμερα διακινούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (μόλις περίπου 30), όμως οι ιδιώτες φαρμακοποιοί δεν βλέπουν με την ίδια «ζέση» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρώτοι, μάλιστα, αντέδρασαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι με τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία τους.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του την Τρίτη 17/9 σημείωνε ότι «η τελευταία πρόταση του υπουργείου, σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον ΦΣΑ. Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες φαρμακοποιούς μετά το πέρας των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ. υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων».

Οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και για τον λόγο αυτόν το ανώτερο συλλογικό τους όργανο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση σήμερα, Κυριακή 22/9.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκαλεί έκτακτη συνέλευση στις 10 το πρωί στις 22 Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη «την πρόταση της κυβέρνησης για τη διάθεση συγκεκριμένου αριθμού φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ δύο κατηγοριών παθήσεων από τα ιδιωτικά φαρμακεία» με μοναδικό θέμα της ημερησίας διατάξεως «Διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Να σημειωθεί πως ο κ. Κικίλιας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία και ευνοείται από το γεγονός ότι αναδεικνύεται και ως ένας από τους «δημοφιλέστερους» υπουργούς της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί ζητούν διάλογο πριν απ’ οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των διατάξεων διεύρυνσης του δικτύου διάθεσης των ΦΥΚ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 18/9 ανέφερε σχετικά με τις «ουρές της ντροπής» των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ: «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι μόνο να μειωθούν, όπως μειώθηκαν, αλλά να εξαλειφθούν. Γιατί θέλω να πω ότι το πρώτο κομμάτι ήταν τα νοσοκομειακά φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή αυτά τα οποία πρέπει να πάνε στις κλινικές προκειμένου κανείς να έχει τη θεραπεία του και συγκεκριμένα οι ογκολογικοί ασθενείς. Το δεύτερο κομμάτι της υλοποίησης της πολιτικής μας είναι τα μη νοσοκομειακά φάρμακα των βαρέως πασχόντων, που θέλουμε να μπορούν να τα προμηθεύονται είτε από το φαρμακείο της γειτονιάς τους είτε στο σπίτι τους. Και το θέλει, πιστεύω, και η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας, και μιλάω για τους φαρμακοποιούς, και θα το υλοποιήσουμε».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί έμμεση απάντηση στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Διαφαίνεται, επομένως, μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους θεσμικούς εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση των τελευταίων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκαλεί τη συνέλευση, ώστε τα μέλη του να αποφασίσουν για τη στάση τους απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης.