Δεκτικοί για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων οι φαρμακοποιοί - Free Sunday
Δεκτικοί για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων οι φαρμακοποιοί
Σειρά προϋποθέσεων θέτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να συμβάλει στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας.

Δεκτικοί για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων οι φαρμακοποιοί

Σειρά προϋποθέσεων που θα συζητηθούν με το υπουργείο Υγείας θέτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε στην κρίση των Ελλήνων φαρμακοποιών, οι οποίοι σε έκτακτη συνέλευση, η οποία σημείωσε πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισε τη διάθεση των ΦΥΚ για δύο κατηγορίες ασθενών (ογκολογικούς και με πολλαπλή σκλήρυνση).

Τα βασικά σημεία της απόφασης είναι:

1) Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για τη φαρμακευτική τους αγωγή, δίνεται η δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31/8/2020, για τη διάθεσή τους χωρίς επιστημονική αμοιβή.

2) Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δύο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα καθοριστεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.

3) Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία

4) Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθοριστούν.