Συμμαχία για την πρόληψη του καρκίνου - Free Sunday
Συμμαχία για την πρόληψη του καρκίνου
Κοινή πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Συμμαχία για την πρόληψη του καρκίνου

Αποτελεί κοινό τόπο της επιστημονικής κοινότητας το ότι η πρόληψη είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Με δεδομένη τη μη εμπέδωση απ’ όλους μας της σημασίας της πρόληψης, η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση είναι επιτακτική.

Αρκεί να επισημανθούν κάποια αριθμητικά στοιχεία για να αποδειχθεί ότι ο καρκίνος αφορά όλους μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος σήμερα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (περίπου 21% του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με περίπου 13,1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα το 2018 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου ήταν 67.400 και οι θάνατοι 32.888. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, παραμένει πρώτος σε επίπτωση (9.964 άτομα, δηλαδή ποσοστό 14,8%), καθώς και σε θνησιμότητα (8.343 άτομα, δηλαδή ποσοστό 25,1%). Το κυριότερο όμως είναι ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή δεν έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα εμφανίζουν κάποια στιγμή τη νόσο, η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος συνδέεται με αυτή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όλων των περιπτώσεων.

Πρώτο βήμα στη «δύσβατη» πορεία της έγκαιρης πρόληψης, και ακρογωνιαίο λίθο της συντονισμένης αυτής προσπάθειας, αποτελεί η κοινή πρωτοβουλία και η στενή συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) με έναν από τους πλέον έγκριτους υγειονομικούς φορείς της Ελλάδας, με μεγάλο επιστημονικό έργο και απεριόριστη κοινωνική προσφορά, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Αναφερόμενος στην κοινή αυτή προσπάθεια, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ανέφερε πρόσφατα ότι η ΕΑΕ με ιδιαίτερη χαρά συνεργάζεται με τον ΠΣΕΥ για την εκπαίδευση των μελών τους σχετικά με θέματα πρόληψης του καρκίνου, καθώς και για την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού.

«Είναι πολύ σημαντικό οι λειτουργοί υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, να είναι εφοδιασμένοι με τις πλέον σύγχρονες γνώσεις και πολιτικές για την πρόληψη του καρκίνου, μιας ασθένειας που, δυστυχώς, ολοένα και πιο συχνά εμφανίζεται στη χώρα μας» επισημαίνει ο κ. Φιλόπουλος.

Ειδικά ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο «στόχο» της συνεργασίας με τον ΠΣΕΥ, στο πλαίσιο και της φετινής αφιέρωσης της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας στην καταπολέμηση του καπνίσματος και των επιπτώσεών του, είναι ο πιο συχνός και ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, μάλιστα, η επίπτωσή του αυξάνεται, λόγω της μεγάλης αύξησης των καπνιστών τα τελευταία χρόνια.

Η νόσος είναι 10 φορές συχνότερη στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνονται η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, καθόλου αθώα δεν είναι η καθημερινή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαγγελματική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ορισμένους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, αμίαντο, αρσενικό και διάφορα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κ.λπ.), τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ο κίνδυνος από την οποία αυξάνεται για τους καπνιστές, το προηγούμενο θετικό ατομικό ιστορικό, καθώς και την ηλικία άνω των 65 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβλημένη κρίνεται η συνεχής χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης, μακροπρόθεσμη απόρροια των οποίων θα είναι η ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας, αλλά και υπηρεσιών, η αξιολόγηση των οποίων είναι δυνατό να ωφελήσει την εθνική προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος και των ιδιαιτέρως βλαβερών κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών συνεπειών του.