Δράση ενημέρωσης από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας - Free Sunday
Δράση ενημέρωσης από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβουν διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση.

Δράση ενημέρωσης από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάζεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη (φέτος στις 29 Σεπτεμβρίου), το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων το διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα. Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης εμφάνισής τους, μέσω του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων με την ονομασία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνολικού αριθμού θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΕΛΙΚΑΡ έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τον αγώνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατροί συνεργάτες του ιδρύματος ενημέρωσαν τους πολίτες να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, τον καρδιακό τους ρυθμό και πώς να προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν.

Η βασική ανάγκη που ώθησε το ΕΛΙΚΑΡ για το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» ήταν η διαπίστωση ότι η «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων που επιδιώκουν τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα αυτό, που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, στα 14 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους περίπου 68.000 ενήλικες που εξετάστηκαν:

• 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190 mg/dl).

• 25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί.

• 42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

• Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία.

• Μόνο οι μισοί απ’ όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

• Περισσότεροι απ’ ό,τι πιστευόταν (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τον μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) και εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος).

Ο κ. Δημήτριος Ρίχτερ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΚΑΡ, δήλωσε: «Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει τη σπουδαιότητα που έχει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυτόν τον τρόπο να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία για τη μάχη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας».