Συνεργασία Φλόγας-αιματολόγων για νέες θεραπείες σε παιδιά με καρκίνο - Free Sunday
Συνεργασία Φλόγας-αιματολόγων για νέες θεραπείες σε παιδιά με καρκίνο

Συνεργασία Φλόγας-αιματολόγων για νέες θεραπείες σε παιδιά με καρκίνο

Την ταχύτερη πρόσβαση των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε προηγμένες θεραπείες επιχειρεί να εξασφαλίσει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Οι προσπάθειες και των δύο πλευρών εστιάζονται στην ένταξη των παιδιών σε πρωτόκολλα πολυκεντρικών κλινικών μελετών, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς.

Η ένταξη στα μεγάλα πολυκεντρικά πρωτόκολλα, δηλαδή τις διεθνείς κλινικές μελέτες που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης των νεαρών ασθενών σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας. Όπως μάλιστα αναφέρει η «Φλόγα», ο ίδιος ο Σύλλογος θα αναλάβει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στα πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων.

Σημειώνεται ότι περίπου 300 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα με νεοπλασματικά νοσήματα και αντιμετωπίζονται σε ένα από τα οκτώ κέντρα παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας που λειτουργούν στη χώρα μας. Όμως σε αυτή τη φάση «τα ελληνικά κέντρα ακολουθούν αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών», όπως εξηγεί ο Αντώνης Καττάμης, πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ. Στους άμεσους στόχους της Εταιρείας είναι η ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα πολυκεντρικά πρωτόκολλα - κλινικές μελέτες που διεξάγονται διεθνώς.

Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν ως στόχο την ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών. Επιπλέον, δοκιμάζουν νέους συνδυασμούς φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, όμως, απαιτούνται κονδύλια. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΕΠΑΟ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τη «Φλόγα».

Η ΕΕΠΑΟ αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει το πρόγραμμα και φέρει την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη της σωστής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Στα πρωτόκολλα θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΠΑΟ σε όλα τα παιδιατρικά αιματολογικά-ογκολογικά κέντρα της χώρας μας. «Η “Φλόγα” είναι έτοιμη να αναλάβει το οικονομικό βάρος και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους» δήλωσε η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος της «Φλόγας».

Να επισημανθεί ότι θέση για τη συγκεκριμένη συνεργασία πήρε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος σημείωσε πως η επιτελική δομή του υπουργείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των μελετών σκοπιμότητας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα και κέντρο αναφοράς.