Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα - Free Sunday
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα
: Ο πρόεδρος, κ. Μανώλης Αναστασίου, και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας.

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα

Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!» ξεκίνησε η νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής, καθώς και η ενημέρωση για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επώδυνο φυσαλιδώδες εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, αν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους. Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια διαταραχή που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία. Όπως σημειώνει ο κ. Μανώλης Αναστασίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας: «Ο πόνος που διαρκεί πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως “βασανιστικό”. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά μεθερπητικής νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 μονάδες (ιατρεία) πόνου που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

Με τον εμβολιασμό μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα συστήνεται επίσης αναμνηστική δόση εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, εμβόλιο της γρίπης ετησίως και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών). Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.