Γρίπη: Να εμβολιαστώ ή όχι; - Free Sunday
Γρίπη: Να εμβολιαστώ ή όχι;
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι, παρά το εμβόλιο, η γρίπη μπορεί να «χτυπήσει». Όμως δεν θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση και δεν θα κάνει επιπλοκές

Γρίπη: Να εμβολιαστώ ή όχι;

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα νοσήσουμε από τον ιό, καθώς φαίνεται ότι κινείται «πιο έξυπνα» σε σχέση με την ιατρική παρέμβαση. Παρ’ όλα αυτά, ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο όπλο για την αναχαίτιση της νόσου και θωρακίζει σε υψηλό βαθμό τον οργανισμό μας, ώστε να μην πέσουμε με βαριά συμπτώματα στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό οικογενειακό γιατρό, αναπληρωτή αρχίατρο ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρο Β΄ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, είναι ιδιαίτερα πιθανό να αρρωστήσει κάποιος ακόμη και αν εμβολιαστεί, όμως το εμβόλιο αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο να αντιμετωπίσει κανείς τη γρίπη.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εμβόλια & Αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι-Προλαμβάνω», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού, από τις σοβαρές επιπλοκές, μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου, τα πολλά κρούσματα, την αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς, τις απουσίες από την εργασία και το σχολείο κ.λπ. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι το εμβόλιο, ακόμη κι αν κάποιος αρρωστήσει, μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και κυρίως τις πιθανές επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται για όλο τον πληθυσμό, από τη βρεφική ηλικία, 6 μηνών, και άνω. Το ίδιο περιγράφεται και στην Ελλάδα, όπου το εμβόλιο συστήνεται για όλους με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Βέβαια η διαθεσιμότητα σε εμβόλια εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας. «Καλός» μέσος όρος για μια αναπτυγμένη κοινωνία θεωρείται η αναλογία 250 εμβόλια ανά 1.000 κατοίκους. Την αναλογία αυτή τηρεί και η Ελλάδα, η οποία θα διαθέσει συνολικά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2,6 εκατομμύρια εμβόλια.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η έξαρση της γρίπης καταγράφηκε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, υπάρχει αρκετός χρόνος για να πετύχουμε τη θωράκιση του οργανισμού μας. Χρειάζονται δυο εβδομάδες από την ημέρα του εμβολιασμού ώστε το ανοσοποιητικό μας να ισχυροποιηθεί ενάντια στον ιό της γρίπης. Όπως αναφέραμε, όμως, η ανταπόκριση του οργανισμού δεν είναι απόλυτη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανταποκρίνονται λιγότερο.

Επίσης, είναι σημαντικό το εμβόλιο να «αντιστοιχεί» στους ιούς που κυκλοφορούν, αφού ο ιός της γρίπης δεν είναι ένας, καθώς έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται. Για τον λόγο αυτόν κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, αλλά σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές οι οποίες αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ιοί της γρίπης που θα συμπεριληφθούν σε αυτό. Τα στατιστικά δείχνουν σημαντική διακύμανση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου – στις ΗΠΑ κινείται μεταξύ 19% και 60%, ενώ στην Ελλάδα πέρυσι υπολογίστηκε στο 42%.

Συστήνεται δε η ετήσια επανάληψη του εμβολιασμού, καθώς με την πάροδο των μηνών τα προστατευτικά αντισώματα εξασθενούν, ενώ, όπως αναφέραμε, και οι ιοί της γρίπης αλλάζουν γενετικά διαρκώς.