Ένας στους δέκα Έλληνες κινδυνεύει από επιπλοκές του διαβήτη - Free Sunday
Ένας στους δέκα Έλληνες κινδυνεύει από επιπλοκές του διαβήτη

Ένας στους δέκα Έλληνες κινδυνεύει από επιπλοκές του διαβήτη

Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το στρες αποτελούν τους πλέον προφανείς λόγους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χώρες της Δύσης, για τη δραματική αύξηση εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στον οργανισμό εάν δεν εντοπιστεί στην αρχή της, ώστε να καταφέρουμε να την αναχαιτίσουμε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά σήμερα πάνω από 900.000 διαγνωσμένους ανθρώπους στη χώρα μας και περίπου 300.000 αδιάγνωστους. Ως εκ τούτου, η ενημέρωση του ευρέος κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης νέων περιστατικών, ενώ η γνώση για τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης της νόσου αφορά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τους οικείους τους, ιδιαιτέρως τους γονείς των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με οδηγό τον Διαβήτη» πραγματοποιεί πανελλήνια εκστρατεία ψηφιακής ενημέρωσης η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη. Στην εκστρατεία συμμετέχουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αθλητές, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε μετρήσεις σακχάρου με τη βοήθεια νοσηλευτών και στη συνέχεια θα μοιράζονται το μήνυμά τους με το κοινό.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Κατσιλάμπρος, ο καθηγητής Παθολογίας Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» Νικόλαος Τεντολούρης, ο παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolital General, Αντώνιος Λέπουρας, και ο γενικός ιατρός, διευθυντής Eurodiet Med, Διονύσιος Βλάχος, τα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι συγκλονιστικά. Συγκεκριμένα:

• Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό ήδη διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε πλέον του 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

• Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους, ακόμα και παιδιά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με την παχυσαρκία στη χώρα μας.

• Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, γεγονός που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Τα ελληνόπουλα, ιδίως τα αγόρια, δυστυχώς κατατάσσονται στα πιο παχύσαρκα στον κόσμο.

• Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης, δηλαδή, γηράσκει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα. Τρία στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο, σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα, αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

• Η χρόνια νεφρική νόσος (CKD) επηρεάζει έναν στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η CKD αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10% έως 40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Μια κοινή επιπλοκή της διαβητικής νεφροπάθειας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

• Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά και στα πόδια, ενώ προκαλεί και στυτική δυσλειτουργία.

Στις πιθανές επιπλοκές προστίθεται και αυτή του διαβητικού ποδιού, η οποία οδηγεί σε έλκη, λοιμώξεις, ενίοτε και γάγγραινα, η οποία με τη σειρά της συνοδεύεται από ακρωτηριασμούς, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δείχνουν ότι οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων είναι 15-20 φορές συχνότεροι σε διαβητικά άτομα. Αν το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετά εύγλωττο, ας προστεθεί ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται διεθνώς κάποιος ακρωτηριασμός κάτω άκρου.

Επιπλέον, απαραίτητοι και όχι απλώς χρήσιμοι είναι οι εμβολιασμοί για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, διότι τα άτομα αυτά κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη γενικά κινδυνεύουν για περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως αυτοί που εμφανίζουν συννοσηρότητες (καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ΧΑΠ κ.λπ.).

Απορρύθμιση και αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια της λοίμωξης είναι συνήθης και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που θεραπεύονται με ινσουλίνη.

Εμβόλια όπως της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα είναι άκρως απαραίτητα για τους διαβητικούς ασθενείς. Η πρόληψη λοιμώξεων με τη χρήση εμβολιασμών για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι η μόνη ασφαλής, οικονομική και αποτελεσματική θεραπεία και προστασία από σοβαρές, άμεσες ή και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους.

Σωστή διατροφή

Κλειδί για τη ρύθμιση του διαβήτη, και όχι μόνο, αποτελεί η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Η γνωστή σε όλους μας μεσογειακή διατροφή θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου. Η διατροφή αυτή μπορεί να «κωδικοποιηθεί» ως Πιάτο Υγιεινής Διατροφής:

• Το 1/2 του πιάτου περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα (με έμφαση σε προϊόντα εποχής).

• Το 1/4 του πιάτου περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, με έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, οσπρίων και πουλερικών. Είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αποφευχθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

• Το 1/4 του πιάτου περιλαμβάνει ακατέργαστα δημητριακά (ολικής άλεσης προϊόντα). Τα ακατέργαστα δημητριακά παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα.

• Υγιεινά φυτικά έλαια, με μέτρο, με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου. Αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων και trans λιπαρών.

• Ενυδάτωση και πρόσληψη υγρών, χωρίς θερμίδες.

• Το «κερασάκι»: φυσική δραστηριότητα.