Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τους Έλληνες ασθενείς με ψωρίαση - Free Sunday
Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τους Έλληνες ασθενείς με ψωρίαση
Νέα δεδομένα από μελέτη που έγινε στην Ελλάδα αποδεικνύουν περαιτέρω την αξία του φαρμάκου απρεμιλάστη

Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τους Έλληνες ασθενείς με ψωρίαση

Τα αποτελέσματα από την ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης APRAISAL κατέδειξαν πως η απρεμιλάστη αποτελεί μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της μέτριας κατά πλάκας ψωρίασης, καθώς βελτίωσε σημαντικά τόσο τους κλινικούς δείκτες αξιολόγησης της νόσου όσο και δείκτες για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας και αποτελούν τα πρώτα ελληνικά δεδομένα καθημερινής κλινικής εμπειρίας που παρουσιάζονται για το φάρμακο, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη πανελλήνια καταγραφή για την απρεμιλάστη, μια θεραπεία που έχουν λάβει περισσότεροι από 425.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι η ψωρίαση είναι μια νόσος που επηρεάζει χιλιάδες Έλληνες ασθενείς και έχει πολύπλευρη, μακροχρόνια επίδραση στον οργανισμό και στην καθημερινότητά τους, ήταν πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν επίσημα τοπικά δεδομένα από την καθημερινή κλινική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα αξιολόγησης, τόσο στις κλινικές εκφάνσεις όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ενδιάμεση αυτή ανάλυση συμπεριέλαβε 100 ασθενείς από 18 δερματολογικά κέντρα, που είχαν κατά κανόνα μέτριας βαρύτητας ψωρίαση και έλαβαν έως και έξι μήνες θεραπεία με απρεμιλάστη.

Η βελτίωση στην ποιότητα ζωής των παραπάνω ασθενών διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα, αφού από τις έξι κιόλας πρώτες εβδομάδες θεραπείας με απρεμιλάστη το 35% των ασθενών είχε ήδη επιτύχει τη ζητούμενη βαθμολογία, ενώ εννέα στους δέκα ασθενείς αποκόμισαν συνολικό κλινικό όφελος. Η απρεμιλάστη οδήγησε σε σημαντική κλινική βελτίωση ως προς τη βαρύτητα της νόσου, την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων μετά από έξι μήνες θεραπείας, σύμφωνα με την κλινική αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό.

Ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Δημήτριος Ιωαννίδης, μέλος της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής της μελέτης APRAISAL, ανέφερε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της μελέτης APRAISAL είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απρεμιλάστης στην καθημερινή κλινική πρακτική και στον ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι η μελέτη, εκτός από την κλινική αξιολόγηση των ιατρών, λαμβάνει υπόψη και την αξιολόγηση των ίδιων των ασθενών για τη θεραπεία τους, μέσω πολλαπλών ερωτηματολογίων, συνθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη συγκεκριμένη θεραπεία. Η απρεμιλάστη φαίνεται να αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο από του στόματος, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις κατά τη διάρκεια χορήγησής της».

Σχετικά με τυχόν περιορισμούς στη συγκεκριμένη ανάλυση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για δεδομένα ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης για χρονική διάρκεια θεραπείας έξι μηνών. Τα συνολικά ευρήματα από τη μελέτη με μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών θα είναι διαθέσιμα με την ολοκλήρωσή της και αναμένονται τους προσεχείς μήνες.