Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ΧΑΠ, ειδικά στους καπνιστές - Free Sunday
Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ΧΑΠ, ειδικά στους καπνιστές
Η ασθένεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία και συνολικά τα συστήματα υγείας.

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ΧΑΠ, ειδικά στους καπνιστές

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος». Με τα συγκεκριμένα λόγια ο Νικόλαος Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής της A΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», θέλησε να περιγράψει την άμεση σύνδεση της ΧΑΠ με το κάπνισμα και την ανάγκη ευαισθητοποίησης έναντι της νόσου, η οποία έχει προσβάλει περισσότερους από 600.000 Έλληνες. Επισημαίνεται ότι η 20ή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ, νόσου η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου διεθνώς, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη νέα διαδικτυακή καμπάνια της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas, με τίτλο #happyBREATHday, για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της ΧΑΠ, ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85%-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία και συνολικά τα συστήματα υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν: το 25%-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, με το 50% αυτών να αφορά τη ΧΑΠ.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΕΠΕ, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Αττικόν», δήλωσε: «Τα τελευταία 20 έτη ο συνδυασμός της αλλαγής φιλοσοφίας και η προσθήκη φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων έδωσε στην αντιμετώπιση της νόσου ένα άλλο πρόσωπο, λιγότερο αναποτελεσματικό και περισσότερο δημιουργικό. Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων, καθώς και η ευρεία εφαρμογή των ιατρείων διακοπής καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της ΧΑΠ. Παραμένει, όμως, μια νόσος με υψηλή επίπτωση σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που περιλαμβάνει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με καπνιστική συνήθεια. Η επίπτωση αυτή για τον ελληνικό χώρο ανέρχεται περίπου στο 8%-10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της ΕΠΕ. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα “βήχας - απόχρεμψη - δύσπνοια”. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και τον χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου».