Τα μαγικά μανιτάρια «καινοτόμος θεραπεία» για την κατάθλιψη - Free Sunday
Τα μαγικά μανιτάρια «καινοτόμος θεραπεία» για την κατάθλιψη
Psilocybe mexicana, ένα από τα είδη μανιταριών που περιέχουν ψιλοκυβίνη CC BY-SA 4.0

Τα μαγικά μανιτάρια «καινοτόμος θεραπεία» για την κατάθλιψη

Ταχεία ανακούφιση από την κατάθλιψη με λίγη ψυχεδέλεια στο κλίμα του Γούντστοκ; Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) μόλις αναγνώρισε επίσημα ως «καινοτόμο θεραπεία» τις δοκιμές της ψιλοκυβίνης, κύριας δραστικής ουσίας των παραισθησιογόνων «μαγικών μανιταριών».

Η εξέλιξη έρχεται να συνεχίσει ένα νέο κύμα ερευνών στις λεγόμενες ψυχεδελικές ουσίες, οι οποίες έχουν μελετηθεί ελάχιστα ως δυνητικές θεραπείες μετά την απαγόρευσή τους ως ναρκωτικών τη δεκαετία του 1960.

Με την αναγνώριση «καινοτόμων θεραπειών» (breakthrough therapy), η FDA ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για ταχύτερες δοκιμές πειραματικών φαρμάκων που έχουν δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις προκαταρτικές μελέτες, και θα μπορούσαν να προσφέρουν «τεράστιο όφελος» σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη δεν βλέπουν βελτίωση με τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία έχουν το επιπλέον μειονέκτημα ότι χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να δράσουν. Ψυχεδελικές ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη και η κεταμίνη δημιουργούν τώρα ελπίδες για φάρμακα ταχείας δράσης που απαιτούν μία μόνο δόση, ίσως ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτή τη φορά, η FDA αναγνώρισε ως «καινοτόμο θεραπεία» (breakthrough therapy) την κλινική δοκιμή που σχεδιάζει ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Usona Institute. Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του, στη μελέτη θα συμμετάσχουν 80 ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη. Στο πλαίσιο της δοκιμής Φάσης ΙΙ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2021, θα λάβουν μόλις μία δόση ψιλοκυβίνης κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Ανάλογο στάτους «καινοτόμου θεραπείας» είχε δοθεί και πέρυσι από την FDA σε μια άλλη κλινική δοκιμή της ψιλοκυβίνης από την εταιρεία Compass Pathways. Η διαφορά σε εκείνη την περίπτωση ήταν ότι η μελέτη αφορούσε μόνο ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη που δεν είχαν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες.

«Το ριζοσπαστικό είναι η δικαιολογημένη αναγνώριση εκ μέρους της FDA ότι η μείζων κατάθλιψη, και όχι μόνο ο πολύ μικρότερος πληθυσμός της ανθεκτικής στα φάρμακα κατάθλιψης, αντιστοιχεί σε μια ακάλυπτη ιατρική ανάγκη» σχολίασε ο Δρ. Τσαρλς Ρέιζον της Usona.

Άκρως υποσχόμενα αποτελέσματα στην κατάθλιψη έχει δώσει και μια δεύτερη ψυχεδελική ουσία, η κεταμίνη, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως αναισθητικό και είναι γνωστή ως ναρκωτικό στην πιάτσα με την ονομασία Special K.

Φέτος τον Μάρτιο, η FDA έδωσε άδεια κυκλοφορίας στην εσκεταμίνη, φάρμακο για την ανθεκτική κατάθλιψη που βασίζεται στην κεταμίνη και διατίθεται στη μορφή ρινικού σπρέι.