ΗΠΑ: Αυξάνονται οι τραυματισμοί από απρόσεκτη χρήση κινητού - Free Sunday
ΗΠΑ: Αυξάνονται οι τραυματισμοί από απρόσεκτη χρήση κινητού

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι τραυματισμοί από απρόσεκτη χρήση κινητού

Τα ατυχήματα που προκαλούνται από απροσεξία λόγω χρήσης κινητού ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι τραυματισμοί αυτού του είδους άρχισαν να αυξάνονται «απότομα» μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPhone το 2007, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, μια επιθεώρηση του αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 2.500 πολίτες που απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία το διάστημα 1998-2017 για τραυματισμούς της κεφαλής και του αυχένα οι οποίοι συνδέονταν με τη χρήση κινητού.

Τα περιστατικά αφορούσαν κυρίως μώλωπες και εκδορές, συνήθως στην περιοχή γύρω από τα μάτια και τη μύτη, και, σπανιότερα, εσωτερικά τραύματα στον κορμό του σώματος.

 «Υποθέτουμε ότι ο περισπασμός λόγω των κινητών τηλεφώνων ήταν ο κύριος λόγος τραυματισμού, φαινόμενο που αφορά κυρίως άτομα 13 έως 29 ετών» σχολίασε ο Μπόρις Πάσκχοβερ του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Περίπου τα μισά περιστατικά ήρθαν ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν τραυματισμούς κατά το περπάτημα με το κινητό στο χέρι, συνήθως όταν ο χρήστης έγραφε SMS.