Πώς μια λάθος ένεση προκάλεσε σαρωτική επιδημία ιλαράς στη Σαμόα - Free Sunday
Πώς μια λάθος ένεση προκάλεσε σαρωτική επιδημία ιλαράς στη Σαμόα
H Σαμόα εξαρτάται τώρα από ξένη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση US Navy

Πώς μια λάθος ένεση προκάλεσε σαρωτική επιδημία ιλαράς στη Σαμόα

Σε αυτό το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, η παραπληροφόρηση είχε ολέθρια αποτελέσματα.

Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η Σαμόα των 200.000 κατοίκων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλης επιδημίας ιλαράς, η οποία έχει προκαλέσει φέτος 53 θανάτους σε σύνολο σχεδόν 4.000 κρουσμάτων.

Όπως αναφέρει το BBC, η εκρηκτική εξάπλωση του ιού της ιλαράς πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον θόρυβο που προκλήθηκε τον Ιούλιο του 2018 για τον θάνατο δύο βρεφών, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν λάβει το τριπλό εμβόλιο για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, οι δύο νοσοκόμες που εμβολίασαν τα παιδιά είχαν αραιώσει τα εμβόλια με μυοχαλαρωτική ουσία, και μάλιστα ληγμένη, αντί με φυσιολογικό ορό. Και οι δύο παραδέχτηκαν την ενοχή τους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει. Ο θάνατος των δύο βρεφών δημιούργησε γενικευμένη ανησυχία για το τριπλό εμβόλιο, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να πέσει κατακόρυφα στο 31%, συγκριτικά με 99% στα γειτονικά Νησιά Κουκ.

Οι θάνατοι των βρεφών «ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους» δήλωσε στο BBC o Σέλντον Γιετ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις χώρες του Ειρηνικού.

«Το γεγονός ότι δύο παιδιά πέθαναν την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο προφανώς προκάλεσε μεγάλη καχυποψία προς το σύστημα υγείας και τους εμβολιασμούς» επισήμανε.

Το ατυχές περιστατικό «έδωσε την τέλεια ευκαιρία σε όσους ήθελαν να διασπείρουν ψέματα και παραπληροφόρηση».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφερόταν σε μια πληθώρα «εναλλακτικών» θεραπειών που προωθούνται στη Σαμόα για την ιλαρά –από συμπληρώματα βιταμινών μέχρι αλκαλικό νερό.

Οι αβάσιμες ανησυχίες πολλών γονιών για τα εμβόλια έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς που καταγράφεται παγκοσμίως πέρυσι και φέτος, έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο απόλυτος αριθμός των επιβεβαιωμένος κρουσμάτων το 2018 ήταν 353.000, ενώ τα κρούσματα που είχαν αναφερθεί φέτος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτοξεύτηκαν στα 413.000.

Το 2018, η Ελλάδα, μαζί με τη Βρετανία, την Αλβανία και την Τσεχία, αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών όπου δεν απαντά πλέον ο άκρως μεταδοτικός ιός.

Στη Σαμόα η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί και τα σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά.

Στη χώρα καταφθάνει τώρα βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.