Οι 7 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν τι είναι οι κλινικές μελέτες - Free Sunday
Οι 7 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν τι είναι οι κλινικές μελέτες

Οι 7 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν τι είναι οι κλινικές μελέτες

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα επίπεδα γνώσης και πρόθεσης συμμετοχής του κοινού σε κλινικές μελέτες προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε η ομοσπονδία ΡευΜΑζήν κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.226 ερωτηθέντες, στηρίχτηκε σε έξι απλές ερωτήσεις γύρω από δύο θεματικές ενότητες: αφενός τις γνώσεις τους σχετικά με τις κλινικές μελέτες και αφετέρου την πρόθεση αλλά και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους σε αυτές.

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν το σημαντικότερο μέρος για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, καθώς στις τελικές φάσεις αυτών συμμετέχουν ασθενείς, ώστε να αποδειχθεί η θεραπευτική αξία των φαρμάκων. Κατά το παρελθόν είχε διαπιστωθεί έλλειψη γνώσης για τις μελέτες, ενώ είχαν παρεξηγηθεί, με τη δικαιολογία ότι μετατρέπουν τους ανθρώπους σε πειραματόζωα.

Με βάση, λοιπόν, την έρευνα της ΡευΜΑζήν, το 72,6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως γνωρίζει τι είναι οι κλινικές μελέτες, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 έδειξαν με τις απαντήσεις τους πως γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιούνται οι μελέτες αυτές. Ως προς την πρόθεση συμμετοχής, 55,9% ήταν θετικοί, ενώ ως κύριες προϋποθέσεις έθεσαν την πλήρη εξασφάλιση της υγείας τους (45,1%) και την επαρκή πληροφόρηση/ενημέρωση (30,2%). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα (93%) συμφώνησαν ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των ασθενών από το στάδιο του σχεδιασμού των κλινικών μελετών, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες τους.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς γενικά θεωρείται ότι υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης σχετικά με την αξία των κλινικών μελετών, όπως και μια δυσπιστία ως προς τη συμμετοχή τους σε αυτές» δήλωσε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της ΡευΜΑζήν και πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, συμπληρώνοντας: «Έχοντας και αυτό κατά νου, πραγματοποιήσαμε την έρευνα θέλοντας να έχουμε μια αφετηρία για να καθορίσουμε ένα πλάνο σφαιρικής ενημέρωσης του κοινού και των ασθενών σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία προγραμματίζει το επόμενο διάστημα τη διεξαγωγή αντίστοιχης έρευνας σε ασθενείς και μια ενημερωτική ημερίδα για τις κλινικές μελέτες στα παιδιά».

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τον αριθμό κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται. Οι κλινικές μελέτες, πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος που επιφέρουν στο κράτος και την απασχόληση νέων επιστημόνων και ερευνητών, προσφέρουν και νέες καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς, και μάλιστα χωρίς κόστος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δρ. Δημήτρης Μπούμπας, καθηγητής Παθολογίας Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής «Αττικόν», ερευνητής ΙΙΒΕΑΑ, που αναφέρθηκε στις «Κλινικές μελέτες στη ρευματολογία σήμερα». Επίσης, παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Θετικής Φωνής, γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, που μίλησε για την «Ενεργή συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες» αναφέροντας: «Η συμμετοχή των οργανώσεων ασθενών στις κλινικές μελέτες έχει πολλαπλά οφέλη. Καλύτερο και φιλικότερο για τους συμμετέχοντες σχεδιασμό, υψηλότερη αποδοχή, εύρεση ασθενών για συμμετοχή σε μια μελέτη, παραμονή σε αυτήν και φυσικά ανάδειξη και μέτρηση των αποτελεσμάτων που ενδιαφέρουν τους ίδιους ασθενείς».