Διεθνής ανησυχία για πρωτοεμφανιζόμενο ιό πνευμονίας στην Κίνα - Free Sunday
Διεθνής ανησυχία για πρωτοεμφανιζόμενο ιό πνευμονίας στην Κίνα
Ο ιός SARS προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους όταν εμφανίστηκε στην Κίνα την περασμένη δεκαετία

Διεθνής ανησυχία για πρωτοεμφανιζόμενο ιό πνευμονίας στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση μυστηριώδους, πρωτοεμφανιζόμενου ιού που μόλυνε δεκάδες ανθρώπους σε μεγαλούπολη της Κίνας.

Πολλά από τα 59 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τα μέσα Δεκεμβρίου ως σήμερα συνδέονται με την ψαραγορά της πόλης Γούχαν της επαρχίας Χουμπέι, εγείροντας ανησυχίες ότι πρόκειται για άγνωστη ως σήμερα ζωονόσο. Στην αγορά πωλούνται όχι μόνο ψάρια αλλά και άλλα ζωντανά ζώα, γεγονός που περιπλέκει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Κανείς από τους ασθενείς δεν έχασε τη ζωή του, αν και 11 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για επανεμφάνιση του ιού SARS, ο οποίος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2002 και σκότωσε σχεδόν 800 άτομα πριν τελικά η επιδημία υποχωρήσει.

Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο λοίμωξης από γρίπη, από τον ιό MERS ή από αδενοϊούς, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Γούχαν, μιας πόλης 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο Χονγκ Κονγκ νοσηλεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες 11 άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα του αναπνευστικού μετά την επιστροφή τους από το Γούχαν, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ασθένησαν λόγω του νέου ιού.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα ανακοινώσει λεπτομέρειες όταν γίνουν διαθέσιμες» δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού στην εφημερίδα South China Morning Post.

Οι ΗΠΑ, επίσης, εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλούν τους πολίτες που επισκέπτονται την Κίνα να αποφύγουν την επαφή με ζώα και ασθενείς και να ζητήσουν «αμέσως» τη συμβουλή γιατρού αν αισθάνονται άρρωστοι.

Στην Ταϊβάν, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων κάλεσε τους πολίτες που ταξιδεύουν στην Κίνα να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν την επαφή με ζώα.