Όχι, το άτμισμα δεν είναι «95% πιο ασφαλές από το τσιγάρο» - Free Sunday
Όχι, το άτμισμα δεν είναι «95% πιο ασφαλές από το τσιγάρο»
Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να πει κανείς με βεβαιότητα αν το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα Vaping360

Όχι, το άτμισμα δεν είναι «95% πιο ασφαλές από το τσιγάρο»

Ο διαδεδομένος ισχυρισμός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι «95% πιο ασφαλές» ή «95% λιγότερο επιβλαβές» από το κανονικό τσιγάρο είναι αστήρικτος και παραπλανητικός, προειδοποιούν ειδικοί σε εντιτόριαλ που δημοσιεύεται στο American Journal of Public Health.

Ο ισχυρισμός του 95%, ο οποίος προέρχεται από μελέτη του 2013,  αποτελεί «αναξιόπιστη πληροφορία που επαναλαμβάνεται τόσο συχνά ώστε καταλήγει να γίνεται αποδεκτή ως δεδομένο» επισημαίνει η δημοσίευση.

Οι συντάκτες της, καθηγητές και ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων, προχώρησαν σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για το αν ευσταθεί η εκτίμηση του 95%, η οποία προήλθε από μελέτη που εξέταζε τις επιπτώσεις 14 προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με επιμέρους κριτήρια για τις βλάβες στους χρήστες και τους παθητικούς καπνιστές. Η δημοσίευση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης είναι τα λιγότερο βλαβερά.

Οι ερευνητές που υπέγραφαν τη μελέτη επισήμαιναν ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους δεδομένα για τις επιβλαβείς συνέπειες των προϊόντων που δοκίμαζαν. Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός του 95% γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα και υιοθετήθηκε μεταξύ άλλων από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών της Βρετανίας.

Έκτοτε έχουν συγκεντρωθεί ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι και τόσο ασφαλές.

Ακόμα κι αν ο ισχυρισμός ευσταθούσε το 2013, δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος και σήμερα, δεδομένου ότι οι συσκευές ατμίσματος έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Για παράδειγμα, σε πολλά σημερινά μοντέλα η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που θερμαίνει το υγρό νικοτίνης είναι 10 με 20 φορές υψηλότερη σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα. Η αύξηση της ισχύος συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής αερολυμάτων και της έκθεσης των χρηστών σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Εκτός όμως από τις ίδιες τις συσκευές, αλλαγές υπάρχουν και στα σημερινά υγρά αναπλήρωσης, τα οποία διατίθενται πλέον σε χιλιάδες γεύσεις. Το άρωμα προέρχεται από ουσίες που θεωρούνται «γενικά ασφαλείς» αν καταναλωθούν σε τρόφιμα, δεν έχουν όμως μελετηθεί για τις δυνητικές επιδράσεις στους πνεύμονες.

Μια αλλαγή που προκαλεί ανησυχία είναι η διάδοση προϊόντων «πρωτονιωμένης νικοτίνης», γνωστής και ως «άλας νικοτίνης», η οποία παράγεται με την προσθήκη ενός οξέος στην νικοτίνη ελεύθερης βάσης. Η πρωτονιωμένη νικοτίνη είναι λιγότερο ενοχλητική στην εισπνοή, γράφουν οι ερευνητές, κάτι που ενθαρρύνει τους καπνιστές να εισπνέουν μεγαλύτερες ποσότητες και πιο συχνά.

«Τα υγρά πρωτονιωμένης νικοτίνης διατίθενται σήμερα σε συγκεντρώσεις άνω των 60 milligram ανά χιλιοστόλιτρο, και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, πυροδοτώντας έτσι μια ‘κούρσα εξοπλισμών’ για τη νικοτίνη» γράφει η ομάδα ειδικών.

Υπάρχουν εξάλλου ενδείξεις για άμεσες βλάβες από το άτμισμα. Πρόσφατη μελέτη την οποία επικαλούνται οι ερευνητές έδειχνε ότι το αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις των πνευμόνων ή να επιδεινώσει υφιστάμενα προβλήματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης καθώς και ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων του αίματος λόγω φλεγμονής.

Οι ερευνητές απευθύνουν προειδοποίηση και για την προπυλενογλυκόλη (PG), βασικού συστατικού των υγρών ατμίσματος. H PG «γενικά θεωρείται ασφαλής για κατάποση, όταν όμως χορηγείται ενδοφλεβίως για διάστημα μερικών ημερών είναι τοξική» αναφέρεται στη μελέτη.

Υπάρχουν εξάλλου ενδείξεις ότι η PG, καθώς και η φυτική γλυκερίνη που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση σε κάποια προϊόντα ατμίσματος, προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον Τόμας Έιζενμπεργκ, διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Προϊόντων Καπνού στο Κοινοπολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, και μέλος της συντακτικής ομάδας, το βασικό μήνυμα του εντιτόριαλ είναι ότι οι τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις του ατμίσματος παραμένουν ακόμα άγνωστες.

«Γεγονός είναι ότι δεν γνωρίζουμε το εάν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι εξίσου θανατηφόρα όσο η χρήση κανονικών τσιγάρων, λιγότερο θανατηφόρα ή περισσότερο θανατηφόρα» δήλωσε.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι μελετάμε τα συμβατικά τσιγάρα εδώ και 60 με 70 χρόνια, και έχουμε στη διάθεσή μας μια τεράστια βάση δεδομένων που μας δείχνει πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω αυτής της συμπεριφοράς» αναφέρει ο Δρ Έιζενμπεργκ.

«Δεν διαθέτουμε ένα τέτοιο ιστορικό για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εισάγουν τοξίνες στους ανθρώπινους πνεύμονες και ότι με την παρατεταμένη χρήση, σε ορισμένες περιπτώσεις, βλέπουμε επιδράσεις στην υγεία από αυτές τις τοξίνες τις οποίες εισπνέουν οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου».