«Εκατοντάδες» σιωπηλά κρούσματα του νέου κοροναϊού – Μέτρα σε αεροδρόμια - Free Sunday
«Εκατοντάδες» σιωπηλά κρούσματα του νέου κοροναϊού – Μέτρα σε αεροδρόμια
Οι επιδημιολόγοι αρχίζουν να ανησυχούν για επανάληψη της κρίσης του SARS τη δεκαετία του 2000

«Εκατοντάδες» σιωπηλά κρούσματα του νέου κοροναϊού – Μέτρα σε αεροδρόμια

Ο νέος ιός πνευμονίας που εμφανίστηκε μυστηριωδώς σε μεγαλούπολη της Κίνας έχει προκαλέσει κρούσματα σε δύο ακόμα χώρες, δημιουργώντας ανησυχία για εκατοντάδες περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς βρετανικής μελέτης, η οποία βασίστηκε σε πιθανά μοντέλα εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, περίπου 1.700 άτομα στην Κίνα πρέπει να έχουν μολυνθεί, πολλοί περισσότερα από τα σχεδόν 50 κρούσματα που έχουν ταυτοποιηθεί ως σήμερα.

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν τους επιβάτες από Κίνα, όπως και τα διεθνή αεροδρόμια σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.

«Η ανησυχία μου είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα» δήλωσε στο BBC ο Νιλ Φέργκιουσον, επικεφαλής της μελέτης του Imperial College στο Λονδίνο.

Τα ευρήματα είναι διαθέσιμα online ενόψει της δημοσίευσής τους στον επιστημονικό Τύπο.

Ο ιός, ο οποίος έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους, εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στο Ούχαν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην Κεντρική Κίνα.

Εκτιμάται ότι ξεπήδησε από κεντρική αγορά με ψαρικά και ζωντανά ζώα και διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.

Οι περισσότεροι ιοί της οικογένειας προσβάλλουν ζώα. Ο νέος ιός είναι μόλις ο έβδομος κοροναϊός που διαπιστώνεται ότι προσβάλλει τον άνθρωπο.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για επανάληψη της κρίσης του 2002 με τον ιό του SARS, έναν άλλο πρωτοεμφανιζόμενο ιό που προσέβαλε περίπου 8.000 άτομα στην Κίνα και σκότωσε περίπου το ένα δέκατο των ασθενών. Ένας άλλος κοροναϊός με την ονομασία MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) αναγνωρίστηκε πιο πρόσφατα σε αραβικές χώρες και διαπιστώθηκε ότι προήλθε από καμήλες.

Η νέα μελέτη για τον πιθανό αριθμό των «σιωπηλών» κρουσμάτων του νέου κοροναϊού βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα για τα γνωστά χαρακτηριστικά του ιού, για τον πληθυσμό του Ούχαν και τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Ο ιός έχει εμφανιστεί σε τρεις ακόμα χώρες -δύο περιστατικά στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Για να συμβεί αυτό, λένε οι ερευνητές, τα πραγματικά κρούσματα στην Κίνα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα.

Η μελέτη καταλήγει στον αριθμό των 1.700 κρουσμάτων.

Είναι εξάλλου σύνηθες στις επιδημίες ασθενειών να μην είναι δυνατή η επιβεβαίωση όλων των κρουσμάτων, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες.

Μάλιστα ο καθηγητής Φέργκιουσον προειδοποιεί ότι ο κοροναϊός ίσως έχει ήδη εξελίξει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που θα τον καθιστούσε πολύ σημαντικότερη απειλή.

«Κατά τη γνώμη μου θα ήταν απίθανο, με βάση όσα γνωρίζουμε για τους κοροναϊούς, να είναι η έκθεση σε ζώα η κύρια αιτία ενός τέτοιου αριθμού ασθενών» είπε.