Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για επεμβάσεις μυωπίας - Free Sunday
Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για επεμβάσεις μυωπίας

Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για επεμβάσεις μυωπίας

Μια νέα τεχνική, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, για οφθαλμολογικές επεμβάσεις είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας ακόμη και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις διόρθωσης μυωπίας. Οι επεμβάσεις εκτελούνται με ακρίβεια και προσφέρεται δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης σε κάθε περιστατικό.

H επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Αναστάσιο Κανελλόπουλο, χειρουργό-οφθαλμίατρο, MD, καθηγητή του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης, εφαρμόζει ήδη την πρωτοποριακή τεχνική.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η επιμονή μας στην τοπογραφικά εξατομικευμένη σμίλευση μυωπιών απέκτησε παγκόσμια αποδοχή και εφαρμογή. Αυτό οδήγησε στον σχεδιασμό ενός πολύπλοκου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τον κάθε χειρουργό-οφθαλμίατρο να φτάσει στον βέλτιστο διαθλαστικό στόχο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δηλαδή να μπορεί να κάνει αυτόματα τις απεικονίσεις, τις αναγωγές και τους υπολογισμούς ωρών, συσχετίζοντάς τες με τις υποκειμενικές επιλογές που κάνει ο κάθε υποψήφιος ή υποψήφια για διόρθωση μυωπίας με laser».

Πιο συγκεκριμένα, συνδυάζει αυτό που μέχρι τώρα γινόταν από τρεις διαφορετικές αυτόνομες διαγνωστικές μονάδες: 1) μετράει το αξονικό μήκος του οφθαλμού με laser, 2) μετράει τις υψηλές οπτικές αποκλίσεις (wavefront) του οφθαλμού και 3) μετράει τομογραφικά τον κερατοειδή και τον πρόσθιο θάλαμο με απόλυτη λεπτομέρεια.

Η τεχνολογία αυτή (απόρροια ερευνών δεκαετίας), συνδυάζοντας τα αντικειμενικά στοιχεία που συλλέγονται από τις μετρήσεις, έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μαθηματικά μοντέλα της διάθλασης των ακτίνων φωτός μέσα στον φυσιολογικό ανθρώπινο οφθαλμό (ray-tracing), καθώς και να προβλέπει τις τεκτονικές αλλαγές στον κερατοειδή και τη συνήθη αναμενόμενη επιθηλιακή ανάπλαση που λαμβάνει χώρα μετά από μια επέμβαση laser.

Τα παραπάνω συνυπολογίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να δώσει στον χειρουργό ένα χειροπιαστό, καθοδηγητικό, τελικό «νούμερο»: α) για τη διόρθωση μυωπίας και αστιγματισμού, β) για τη διόρθωση των υψηλών οπτικών αποκλίσεων wavefront και τομογραφίας και γ) για την πιθανή απόκλιση που μπορεί να έχει ο φυσικός φακός του ματιού από το να είναι παράλληλος με τον κερατοειδή (tilt).

Πρακτικά, οι εμπειρικοί υπολογισμοί ωρών που πραγματοποιούσε η επεμβατική ομάδα με σταδιακή καταχώριση και αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων και διαγνωστικών εξετάσεων για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ απόλυτα επαναλήψιμοι. Τώρα, αυτοί οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, ουσιαστικά εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα το πιθανό ανθρώπινο σφάλμα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας στις 14 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

«Είναι γνωστό ότι η ελληνική οφθαλμολογία πρωταγωνιστεί παγκόσμια, ειδικά σε επεμβάσεις με laser μυωπίας. Είναι μεγάλη μας τιμή που η επιστημονική μας ομάδα συμμετέχει τόσο ενεργά και αδιάκοπα, με συνέπεια και σθένος, τα τελευταία 20 έτη» καταλήγει ο δρ. Κανελλόπουλος.