Απέτυχε στις δοκιμές το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά του HIV - Free Sunday
Απέτυχε στις δοκιμές το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά του HIV
Το εμβόλιο είχε σχεδιαστεί ειδικά για τον υπότυπο του HIV που πλήττει τη Νότιο Αφρική Εικόνα αρχείου

Απέτυχε στις δοκιμές το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά του HIV

Αμερικανικό εμβόλιο που είχε δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα στις προκαταρκτικές δοκιμές απέτυχε να προστατεύσει τους εθελοντές κλινικής μελέτης στη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο HVTN 702 των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ήταν μια νέα εκδοχή του πειραματικού εμβολίου RV144 που είχε δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα το 2009 στην Ταϊλάνδη.

Είχε σχεδιαστεί ειδικά για τον υπότυπο του HIV που πλήττει τη Νότιο Αφρική, τη χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία ασθενών με HIV.

Στην τελευταία κλινική δοκιμή στη Νότιο Αφρική, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε το πραγματικό εμβόλιο και η δεύτερη ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Όμως ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν σχεδόν ίδιος και στις δύο ομάδες -129 κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών και 123 στην ομάδα του placebo.

«Η ανάπτυξη εμβολίου κατά του HIV έχει κεφαλαιώδη σημασία για τον τερματισμό της πανδημίας. Ελπίζαμε ότι αυτό το υποψήφιο εμβόλιο θα ήταν αποτελεσματικό. Δυστυχώς δεν είναι» σχολίασε ο Δρ Άντονι Φάουσι των NIH, κορυφαίος ειδικός στον ιό του AIDS.