Η καλή μέρα «ξεκινά με το σωστό ξυπνητήρι» - Free Sunday
Η καλή μέρα «ξεκινά με το σωστό ξυπνητήρι»
Ξυπνητήρι: Ευχή και κατάρα για τον σύχρονο άνθρωπο

Η καλή μέρα «ξεκινά με το σωστό ξυπνητήρι»

Μήπως το μυαλό σας αργεί να πάρει μπρος το πρωί; Μάλλον πάσχετε από το φαινόμενο της «υπνικής αδράνειας», όπως ονομάζουν οι γιατροί την πρωινή ζαβλακωμάρα.

Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη μπορεί να βρήκε τη λύση.

Αυστραλοί ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS ΟΝΕ ότι ο ήχος που επιλέγει κανείς για το ξυπνητήρι του έχει επίδραση στα επίπεδα υπνικής αδράνειας.

Και, αντίθετα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, το αμείλικτο «μπιπ μπιπ μπιπ» που θυμίζει συναγερμό δεν φαίνεται να ωφελεί στο ξύπνημα.

Αντίθετα, η μελέτη έδειξε ότι οι μελωδικοί ήχοι διευκολύνουν τη μετάβαση από τον ύπνο στην εγρήγορση.

«Πιστεύουμε ότι ο σκληρός ήχος του ‘μπιπ μπιπ μπιπ’ ενδέχεται να διαταράσσει την εγκεφαλική λειτουργία μας όταν ξυπνάμε, ενώ ένας πιο μελωδικός ήχος όπως το ‘Good Vibrations’ των Beach Boys ή το ‘Close to Me’ των Cure μπορεί να βοηθούν τη μετάβαση στην κατάσταση εγρήγορσης» λέει ο Δρ Άντριαν Ντράιερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 50 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ήχο που επέλεγαν για το ξυπνητήρι και τα επίπεδα υπνικής αδράνειας.

«Όταν δεν ξυπνάτε κανονικά, οι επιδόσεις σας στη δουλειά μπορεί να μειώνονται για διάστημα έως και τεσσάρων ωρών, κάτι που έχει συνδεθεί με κίνδυνο ατυχήματος» προειδοποιεί ο Στούαρτ ΜακΦάρλεϊν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους που μπορεί να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες αμέσως μετά την πρωινή έγερση, όπως οι πυροσβέστες και οι πιλότοι» επισημαίνει.

Ακόμα και οι αστροναύτες της NASA, λένε οι ερευνητές, παραπονιούνται ενίοτε για πρωινή ζαβλακωμάρα.

Τώρα έχουν στη διάθεσή τους μια πιθανή λύση.