Καινοτόμες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων - Free Sunday
Καινοτόμες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, Ευγένιος Γουσέτης, με τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και με γιατρούς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Καινοτόμες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων

Με στόχο να μη χάνει κανένα παιδί με καρκίνο τη δύσκολη μάχη με τη νόσο, το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» πρόκειται άμεσα να χορηγήσει νέες εξατομικευμένες θεραπείες σε 12 παιδιά που πάσχουν από την πιο δύσκολη και ανθεκτική μορφή λευχαιμίας. Οι πρωτοποριακές αυτές θεραπείες θα εφαρμοστούν από Έλληνες επιστήμονες στο πλαίσιο κλινικής μελέτης η οποία ξεκινά από το Κέντρο και αφορά παιδιά στα οποία η θεραπεία με μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν ήταν επιτυχής.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, ο παιδίατρος-αιματολόγος Ευγένιος Γουσέτης, επισημαίνει: «Έχουμε συνεννοηθεί με δύο κέντρα, ένα στη Γερμανία και ένα στην Αμερική, και η μελέτη αφορά παιδιά που έχουν υποτροπιάσει μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών, με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, και στα οποία θα δοθούν τροποποιημένα γενετικά κύτταρα. Δώδεκα παιδιά τα οποία δεν θα μπορούν να λάβουν το προϊόν που ήδη έχει πάρει έγκριση στην Ελλάδα».

Παράλληλα θα ξεκινήσει και μια πολυκεντρική διεθνής μελέτη, στην οποία συμμετέχει το Κέντρο, σχετικά με τη μεσογειακή αναιμία. Η μελέτη ξεκινά από την Αμερική, και συγκεκριμένα από τη Βοστόνη, με τη συμμετοχή και άλλων κέντρων της Ευρώπης, όπως από τη Γερμανία, και ο αριθμός των ασθενών είναι συνολικά 15. Μέσα στους επόμενους δυο-τρεις μήνες αναμένεται επίσης η έγκριση για τη συμμετοχή και παιδιών με μικρότερη ηλικία.

Ο κ. Γουσέτης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας τόνισε ότι το εργαστήριο της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών έκανε όλη την έρευνα που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει κανείς σε τέτοιου είδους θεραπείες.

Οι νέες αυτές θεραπείες δεν μοιάζουν με τα γνωστά φάρμακα, που βασίζονται σε χημικές ουσίες. «Είναι αυτό που λέμε ζωντανά φάρμακα. Πρόκειται για κύτταρα που τα φτιάχνει κανείς ώστε να κάνουν αυτό που θέλουμε. Να φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή οι κλινικές μελέτες που γίνονται στην Αμερική και στην Ευρώπη σε ποσοστό πάνω από 10% αφορούν τέτοιου είδους θεραπείες. Σε όλη την ιατρική. Σκεφτείτε τι δυναμική έχει αυτή η προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Γουσέτης.