Κατάσταση πανδημίας κήρυξε ο ΠΟΥ - Free Sunday
Κατάσταση πανδημίας κήρυξε ο ΠΟΥ

Κατάσταση πανδημίας κήρυξε ο ΠΟΥ

Στη δραματική ανακοίνωση ότι η πνευμονία Covid-19 έχει λάβει πλέον διαστάσεις πανδημίας προέβη την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 120.000 σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. 

«Η πανδημία δεν είναι λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που, αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογο φόβο ή σε παράδοση ότι η μάχη τελείωσε, κάτι που μπορεί να προξενήσει αχρείαστο πόνο και θάνατο» δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"» ανέφερε.

Διευκρίνισε όμως η κήρυξη κατάστασης πανδημίας «δεν αλλάζει την αξιολόγηση σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά ο κοροναϊός. Δεν αλλάζει το τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζουν αυτά που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες».

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 ασθενείς υπέκυψαν, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιαν, ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.