Πανδημία: Ερωτήσεις και απαντήσεις με γραφήματα - Free Sunday
Πανδημία: Ερωτήσεις και απαντήσεις με γραφήματα

Πανδημία: Ερωτήσεις και απαντήσεις με γραφήματα

Υπάρχει περίπτωση να γίνουμε Ιταλία;     

Δεν αποκλείεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι κι άλλες χώρες θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία. Στη γειτονική χώρα τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν αρκετά νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα.
Total 15 Mar

Επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι άγνωστος αλλά εκτιμάται πολύ μεγαλύτερος. Η κατάσταση δείχνει καλύτερη στην Ελλάδα, προσέξτε όμως ότι η επιδημία στην Ιταλία ξεκίνησε νωρίτερα. 

Δεδομένα: ΠΟΥ, Απεικόνιση: Our World In Data
16 Mar
Ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των περιστατικών στην Ελλάδα παρουσίασε απότομη άνοδο στις 15 Μαρτίου. 

Δεδομένα: ΠΟΥ, Απεικόνιση: Our World In Data

Πόσα μπορεί να είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα;

Ο δρ. Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είχε δηλώσει στις αρχές της κρίσης ότι τα κρούσματα παγκοσμίως μπορεί να είναι δεκάδες ή εκατοντάδες φορές περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων μπορεί να έφτανε εκείνη τη στιγμή τις 5.000 με 10.000, έναντι 600 επιβεβαιωμένων. Αυτό θα υποδείκνυε ότι για κάθε γνωστό περιστατικό θα υπήρχαν στη Βρετανία ακόμα 8 με 17 σιωπηλά κρούσματα.

Η αναλογία αυτή πάντως πιθανότατα διαφέρει από χώρα σε χώρα.
G70J527Q
Εκτίμηση μαθηματικού μοντέλου για τα πραγματικά κρούσματα έναντι των καταγεγραμμένων στις αρχές της επιδημίας στην Κίνα.

Πηγή: Κέντρο Επιστήμης Συστημάτων και Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ

Πόσοι θα νοσήσουν;

Στην Ελλάδα, η επιτροπή διαχείρισης της κρίσης εκτίμησε ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τελικά το 5 με 15 τοις εκατό του πληθυσμού, ή περίπου έναν στους δέκα Έλληνες.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι στη χειρότερη περίπτωση μέχρι και το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας μπορεί να νοσεί κατά την κορύφωση της επιδημίας.

Στη Γερμανία, οι αρχές εκτίμησαν ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει το 70% του πληθυσμού, μια εκτίμηση που κατηγορήθηκε ωστόσο ως υπερβολική από κάποιους ειδικούς.

Τελικά ποια είναι η θνησιμότητα;

To ποσοστό των ασθενών που θα πεθάνουν δεν είναι γνωστό καθώς πολλά κρούσματα είναι ήπια και δεν επισκέπτονται γιατρό. Επιπλέον, η θνητότητα μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Σε μελέτη της Επιτροπής Υγείας της Κίνας το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που κατέληξαν σε θάνατο ήταν 2,8% για τους άνδρες και 1,7% για τις γυναίκες. Για τα άτομα κάτω των 50 ο κίνδυνος θανάτου ήταν μικρότερος από 0,5%, ενώ για τα άτομα άνω των 70 εκτοξευόταν σε πάνω από 8%. Συγκριτικά, η θνητότητα της γρίπης εκτιμάται γύρω στο 0,1% για το σύνολο του πληθυσμού.

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου

80+ 70-79 60-69 50-59 40-49 30-39 20-29 10-19 0-9
14,8 8,0 3,6 1,3 0,4 0,2 0,2 0,2 0,0

Ιταλία μέχρι τις 9 Μαρτίου

80+ 70-79 60-69 50-59 40-49 30-39 20-29 10-19 0-9
13,2 6,4 2,5 0,2 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0

Νότια Κορέα μέχρι τις 12 Μαρτίου

80+ 70-79 60-69 50-59 40-49 30-39 20-29 10-19 0-9
8,2 4,8 1,4 0,4 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0


Δεδομένα: China CDC, Istituto Superiore di Sanità, South Korea CDC

Ποιος είναι ο στόχος της εθνικής προσπάθειας;

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη φάση ΙΙ της επιδημίας, κατά την οποία προτεραιότητα είναι να μειωθεί ο ρυθμός νέων κρουσμάτων ώστε να μη γονατίσει το σύστημα Υγείας από μαζική εισροή ασθενών.Οι επιδημιολόγοι περιγράφουν τον στόχο της προσπάθειας ως «ίσιωμα της καμπύλης».

Η παρακάτω γραφική παράσταση είναι ουσιαστικά ο μπούσουλας κατά της πανδημίας για όλο τον πλανήτη. Το γράφημα δείχνει ότι η μείωση του ρυθμού μετάδοσης της λοίμωξης είναι πολύτιμη ακόμα και αν ο συνολικός αριθμός των ασθενών δεν μειωθεί, σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς χωρίς τη λήψη μέτρων.

xPjC kTw

 Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη;

 H σημαντικότερη διαφορά είναι ότι οι ασθενείς του covid-19 σπάνια εμφανίζουν πονόλαιμο και συνάχι, καθώς ο ιός προσβάλλει το κατώτερο και όχι το ανώτερο αναπνευστικό.L6S2k1pQ 
Τα κυριότερα συμπτώματα σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ για 55.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και από τον αέρα;

Ίσως. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο SARS-2-CoV μετα-δίδεται από τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα, το φτέρ-νισμα και την ομιλία. Τα σταγονίδια είναι σχετικά μεγάλα και δεν μένουν για πολύ στον αέρα, γι’ αυτό και η μόλυνση είναι πιθανό-τερο να συμβεί την ώρα που ο ασθενής βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Δεν έχει αποκλειστεί ωστόσο η «αερογενής» μετάδοση από τα μικρότερα σωματίδια που παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα μετά την εξάτμιση των σταγονιδίων.

Μελέτη των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, και επομένως δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς, εξέτασε την επιβίωση του ιού στον αέρα και σε διάφορα υλικά που απαντούν ευρέως σε σπίτια και στα νοσο-κομεία. Τα ευρήματα:

Στον αέρα: 3 ώρες
Σε χάλκινες επιφάνειες: 4 ώρες
Στο χαρτί: 1 μέρα
Σε ατσάλινες και πλαστικές επιφάνειες: 3 ημέρες

Οι χρόνοι αυτοί μπορεί να είναι πολύ μικρότεροι σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας και σε χώρους που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι χώροι από τους οποίους μπο-ρεί να είχαν περάσει νωρίτερα ασθενείς, καθώς και τα κοινόχρη-στα μεταλλικά και πλαστικά εξαρτήματα όπως χειρολαβές.

Ο ιός δεν αποκλείεται να παραμένει μεταδοτικός και πάνω στα χαρτονομίσματα.

Πλύσιμο με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σχολαστική απολύμανση των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα μόνο αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι. Τρίψτε όλη την επιφάνεια των χεριών και των δακτύλων, ξεπλύνετε και σκουπίστε με καθαρή πετσέτα, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κλείσετε τη βρύση.

Μάσκα;

Ο Παγκόσμιος Ορ-γανισμός Υγείας επιμένει να μη συνιστά τη χρήση μάσκας από τον υγιή πληθυσμό. Οι απλές χειρουργικές μάσκες αφήνουν αέρα να περάσει αφιλτράριστος. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσουν ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Επειδή είναι ενοχλητικές, ο χρήστης μπορεί να έχει την τάση να αγγίζει τη μάσκα και το πρόσωπο, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Πιο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες με φίλτρο (προδιαγραφή FFP2 ή Ν95).