Τι είναι η χλωροκίνη που χορηγείται στους Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό - Free Sunday
Τι είναι η χλωροκίνη που χορηγείται στους Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό
Η χλωροκίνη χρησιμοποείται κυρίως για πρόληψη της ελονοσίας C0

Τι είναι η χλωροκίνη που χορηγείται στους Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό

«Από ό,τι γνωρίζω όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στην Ελλάδα λαμβάνουν χλωροκίνη» αποκάλυψε την Τετάρτη ο Δρ Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πνευμονία covid-19.

Στην ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δέχτηκε ερώτηση για τις προοπτικές της χλωροκίνης, μετά την είδηση ότι η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και φέρεται έτοιμη να προμηθεύσει μαζικά το φάρμακο στη Γαλλία.

Πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, κυρίως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ελονοσίας αλλά και σε άλλες χρήσεις, όπως η αντιμετώπιση της λοίμωξης από αμοιβάδες και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το γεγονός ότι πρόκειται για εγκεκριμένη και καλά μελετημένη ουσία σίγουρα θα επιτάχυνε τη διάθεση θεραπείας για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, αν βέβαια οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν.

Ο Δρ Τσιόδρας επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχει επάρκεια χλωροκίνης στην αγορά. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, είπε, η ουσία χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην Ελλάδα και όχι μόνο σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Το φάρμακο συνδέεται χημικά με το «κυνίνο», ή κυνίνη, το οποίο χρησιμοποιούταν ευρέως στην Ελλάδα όταν ενδημούσε στη χώρα η ελονοσία, ακόμα και μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Από τότε είναι γνωστό ότι η ουσία είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις. Η χρήση της συνοδεύεται από παρενέργειες στο νευρομυϊκό σύστημα, την ακοή, το πεπτικό σύστημα αλλά και το νευρικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπασμούς.