Αναπνευστήρας: Πώς λειτουργεί η σωτήρια πνοή - Free Sunday
Αναπνευστήρας: Πώς λειτουργεί η σωτήρια πνοή
Το πρωτότυπο του αναπνευστήρα που ανέπτυξε εσπευσμένα η βρετανική Dyson

Αναπνευστήρας: Πώς λειτουργεί η σωτήρια πνοή

Στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, γιατροί με δάκρυα στα μάτια ανέφεραν πως αναγκάζονταν να αφαιρέσουν αναπνευστήρες από ηλικιωμένους και εξασθενημένους ασθενείς για να σώσουν τους νεότερους.

Οι εταιρείες που παράγουν αναπνευστήρες (οι περισσότερες ευρωπαϊκές) αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, οπότε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε μη συμβατικές λύσεις: η Βρετανία παρήγγειλε 10.000 μονάδες από εταιρεία Dyson, περισσότερο γνωστή για τις ηλεκτρικές σκούπες της, ενώ στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ επίταξε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Ford και General Motors προκειμένου να παράγάγουν τα σωτήρια μηχανήματα για χιλιάδες ασθενείς.

Η πνευμονία Covid-19 μπορεί να καταστρέψει τον ιστό των κυψελίδων στους πνεύμονες, εκεί όπου το αίμα απορροφά οξυγόνο. Όταν ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει καθόλου μόνος του, η μόνη λύση είναι να συνδεθεί με αναπνευστήρα, μια συσκευή που φυσά ελεγχόμενα αέρα και κάνει τους πνεύμονες να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν ορατά ακόμα κι αν ο ασθενής δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται τις περισσότερες φορές η λεγόμενη τραχειακή διασωλήνωση, κατά την οποία εισάγεται ένας σωλήνας από το στόμα μέχρι την τραχεία, που οδηγεί στους πνεύμονες. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά άβολη (και στην πορεία μπορεί ακόμα και να σπάσει κάποιο δόντι από το μεταλλικό εργαλείο που εισάγεται στο στόμα), γι’ αυτό και ο ασθενής τίθεται σε καταστολή με γενική αναισθησία.

Ο σωλήνας που έχει εισαχθεί στην τραχεία τροφοδοτείται με αέρα είτε από μια πνευματική τρόμπα είτε από συμπιεστή ή τουρμπίνα, με τη ροή του αέρα και άλλες παραμέτρους να ελέγχονται ηλεκτρονικά ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Επειδή ο σωλήνας εφαρμόζει αεροστεγώς στην τραχεία, το μηχάνημα μπορεί να φουσκώνει τους πνεύμονες ανεβάζοντας την πίεση του αέρα. Μετά η πίεση μειώνεται, οπότε οι πνεύμονες ξεφουσκώνουν από μόνοι τους σαν μπαλόνι, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ανάσα.

Δεδομένου ότι ενδεχόμενη αποτυχία του αναπνευστήρα θα σήμαινε θάνατο, τα μηχανήματα αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και πληρούν αυστηρές προδιαγραφές για εφεδρικά συστήματα και δικλείδες ασφαλείας. Ο εξοπλισμός είναι ογκώδης, καθώς περιλαμβάνει εφεδρικές μπαταρίες, φιάλες οξυγόνου και συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού για παραμέτρους όπως η πίεση, η ροή και τυχόν διαρροές. Και επειδή ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή, πρέπει να παρακολουθείται με μόνιτορ της καρδιακής λειτουργίας.

Σε ηπιότερα περιστατικά, όπου ο ασθενής δυσκολεύεται μεν, αλλά μπορεί σε κάποιον βαθμό να αναπνέει μόνος του, ο αναπνευστήρας ή μια απλούστερη παροχή οξυγόνου μπορεί να συνδεθεί με μάσκα που εφαρμόζει στο πρόσωπο και δεν απαιτεί διασωλήνωση. Σε βίντεο από νοσοκομεία της Λομβαρδίας πολλοί ασθενείς φορούν πλαστικές κάσκες που καλύπτουν τελείως το κεφάλι. Και εδώ όμως το πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής δεν μπορεί να τραφεί από το στόμα, αφού η κάσκα πρέπει να μένει κλειστή για μέρες.