Πόσοι σώθηκαν χάρη στα μέτρα καραντίνας; - Free Sunday
Πόσοι σώθηκαν χάρη στα μέτρα καραντίνας;
Η κοινωνική αποστασιοποίηση δείχνει να έχει αποτέλεσμα Eurokinissi

Πόσοι σώθηκαν χάρη στα μέτρα καραντίνας;

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν λάβει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, έχουν επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωσή της και έχουν σώσει ήδη δεκάδες χιλιάδες ζωές, εκτιμά μία νέα μελέτη επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τα μέτρα σε 11 χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές), σύμφωνα με το «Nature», το «New Scientist» και την «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι έως τις 31 Μαρτίου έχουν σωθεί κατά μέσο όρο 59.000 ζωές, με το πιθανό εύρος να κυμαίνεται από 21.000 έως 120.000 ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο χάρη στα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και η απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα μέτρα ένας βασικός συντελεστής στην εξίσωση της εξάπλωσης της πανδημίας, ο συντελεστής αναπαραγωγής (R0), που δείχνει πόσους νέους ανθρώπους μολύνει ένας φορέας, έχει πέσει κάτω από τον αριθμό ένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νέες λοιμώξεις να μειώνονται σταδιακά και η επιδημία σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης να αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο (κάτι που η Κίνα έχει ήδη πετύχει). Όταν ο εν λόγω αριθμός είναι δύο και πάνω, τότε η εξάπλωση του ιού γίνεται εκθετική.

Η μελέτη, με βάση μαθηματικά-επιδημιολογικά μοντέλα, εκτιμά ότι έως τώρα τα αυστηρά μέτρα έχουν μειώσει κατά μέσο όρο κατά 64% (σχεδόν κατά τα δύο τρίτα) τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής R0 του κορονοϊού. Αυτό «μεταφράζεται» σε περίπου 38.000 λιγότερους θανάτους στην Ιταλία, 16.000 στην Ισπανία και 2.500 στη Γαλλία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προφανώς χρειάζονται μερικές εβδομάδες από τη λήψη των μέτρων, έως ότου αντανακλαστεί η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο. «Αν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία», σημειώνουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, η «τρομοκρατική» μελέτη του οποίου προ ημερών (περί εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων) ήταν αυτή που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει γραμμή πλεύσης επειγόντως και να πάρει αυστηρά μέτρα στη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη εκτιμά ότι η Ευρώπη απέχει ακόμη από την επίτευξη μαζικής ανοσίας «αγέλης» στον πληθυσμό της, όταν δηλαδή η πλειονότητα των ανθρώπων θα έχουν νοσήσει από το νέο ιό, θα έχουν αναρρώσει και θα έχουν αποκτήσει μικρότερη ή μεγαλύτερη ανοσία. Οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι έως τις 28 Μαρτίου στις 11 χώρες της μελέτης είχαν μολυνθεί από επτά εκατομμύρια έως (στη χειρότερη περίπτωση) 43 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή από το 2% έως το 11,4% του πληθυσμού τους.

Η μελέτη υπολογίζει ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων στον πληθυσμό (15% και 10% αντίστοιχα), ενώ το μικρότερο έχουν μέχρι στιγμής η Νορβηγία (0,4%) και η Γερμανία (0,7%), με τη Βρετανία γύρω στο 3%.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι πληθυσμοί στην Ευρώπη δεν βρίσκονται κοντά στην ανοσία αγέλης», τονίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, θα μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, «συνεπώς και ο ρυθμός απόκτησης ανοσίας αγέλης θα επιβραδύνεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, αν τα μέτρα αρθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π.Δρακόπουλος