Κρούσματα σπάνιου παιδικού συνδρόμου «ίσως συνδέονται με τον κορονοϊό» - Free Sunday
Κρούσματα σπάνιου παιδικού συνδρόμου «ίσως συνδέονται με τον κορονοϊό»

Κρούσματα σπάνιου παιδικού συνδρόμου «ίσως συνδέονται με τον κορονοϊό»

Ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διαβεβαίωσε σήμερα πως παίρνει «πολύ στα σοβαρά» την εμφάνιση στη Γαλλία περιπτώσεων παιδιών που πάσχουν από μια σοβαρή φλεγμονώδη νόσο, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να συνδεθεί με τον νέο κορονοϊό. 

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές έκρουσαν τις τελευταίες ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με μια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Kawasaki, ενός αγγειακού συνδρόμου που προσβάλλει τα μικρά παιδιά και του οποίου η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Κρούσματα αναφέρθηκαν όμως και στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, καθώς και στη Γαλλία, δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν. «Έλαβα μια προειδοποίηση από τις ομάδες στο Παρίσι», διευκρίνισε λέγοντας πως στη γαλλική πρωτεύουσα αφορά «μια δεκαπενταριά παιδιά κάθε ηλικίας». 

Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν «συμπτώματα πυρετού, συμπτώματα στο πεπτικό και μια αρκετά γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια», αλλά «καθ' όσα γνωρίζω ευτυχώς κάνενα παιδί δεν έχει χάσει τη ζωή του απ' αυτές τις επιπλοκές οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες ασθένειες που μπορεί να συνοδεύονται από φλεγμονή της καρδιάς».

Ορισμένα από τα παιδιά αυτά «στη Γαλλία όπως και στην Αγγλία, αλλά όχι όλα, αποδείχθηκαν φορείς του κορονοϊού», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «κάποια ανησυχία και κάποια επιφυλακή». 

«Το αντιμετωπίζω πολύ πολύ σοβαρά. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε απολύτως καμιά ιατρική εξήγηση. Πρόκειται άραγε για μια φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από μια νόσο που προϋπάρχει στα παιδιά που προσβάλλονται απ' αυτόν τον ιό ή για μια άλλη λοιμώδη νόσο; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα.»

«Κινητοποιώ τη νοσοκομειακή και την επιστημονική κοινότητα στη Γαλλία και διεθνώς για να έχουμε το μέγιστο των δεδομένων που μπορούμε να έχουμε ώστε να δούμε αν υπάρχει λόγος να συσχετίσουμε τον κορονοϊό με αυτή τη μορφή που μέχρι τώρα δεν είχε παρατηρηθεί πουθενά», πρόσθεσε, καθώς αυτός ο νέος κορονοϊός δεν σταματά να επιφυλάσσει κακές εκπλήξεις. 

Ερωτηθείς σχετικά με την προβλεπόμενη επαναλειτουργία των σχολείων στη Γαλλία από τις 11 Μαΐου υπό το φως αυτών των νέων στοιχείων, ο υπουργός υπενθύμισε πως από την αρχή της επιδημίας, η Covid-19 προσέβαλε λίγο τα παιδιά και πως τα σοβαρά κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό αφορούσαν παιδιά που είχαν υποκείμενες νόσους. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ