Προειδοποιήσεις για νέο επιδημικό κύμα - Free Sunday
Προειδοποιήσεις για νέο επιδημικό κύμα
Eurokinissi

Προειδοποιήσεις για νέο επιδημικό κύμα

Την ώρα που η επιδημία της πνευμονίας Covid-19 έχει πάρει καθοδική πορεία στην Ευρώπη και οι χώρες-μέλη ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεφέρουν τις οικονομίες τους, πολλοί επιδημιολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι για οριστική επιστροφή στην κανονικότητα.

Μια πρώτη ηχηρή παρέμβαση ήρθε στα μέσα της εβδομάδας, όταν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) προειδοποίησε πως το άνοιγμα των συνόρων είναι πρόωρο. «Τα νέα μέτρα χαλάρωσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με ανησυχούν ιδιαίτερα, επειδή θα ζήσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης για το ποια ανοίγει περισσότερο και ταχύτερα» προειδοποίησε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι μιλώντας στον γερμανικό Τύπο. «Με τα ταξίδια ανεβαίνει το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας, το οποίο θα είναι πιο σκληρό από το πρώτο, γιατί δεν θα είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο την πρώτη φορά» είπε.

Μία ημέρα μετά την πρώτη προειδοποίηση, δύο ακόμα πιο αρμόδιοι φορείς συνέστησαν επιφυλακτικότητα. Τόσο ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ECDC, Άντρια Άμον, θεωρούν πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο, όπως δήλωσαν στις βρετανικές εφημερίδες «Financial Times» και «Guardian» αντίστοιχα.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά «το πότε και πόσο μεγάλο θα είναι» είπε η Άμον. «Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο [...]. Δεν θέλω να καλλιεργώ μια καταστροφολογική εικόνα, νομίζω όμως πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο τουρισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη. Αναφερόταν συγκεκριμένα στην επιστροφή εκδρομέων από τις χιονοδρομικές πίστες των ιταλικών και αυστριακών Άλπεων τον περασμένο Μάρτιο. Ο συνωστισμός σε περιορισμένους χώρους, όπως οι καμπίνες των τελεφερίκ, πρόσφερε «τέλειες συνθήκες» για τον ιό, δήλωσε η επικεφαλής του ECDC. «Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό συνέβαλε στην ευρεία εξάπλωσή του στην Ευρώπη» είπε.

Από την πλευρά των αμερικανικών CDC, ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δεν απέκλεισε να χρειαστεί ξανά το φθινόπωρο ένας γύρος lockdown και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι πρέπει να βελτιώσουν άμεσα τις δυνατότητες ιχνηλάτησης των λοιμώξεων, για να αποφύγουν νέα κρίση δημόσιας υγείας. Σήμερα ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως η Βραζιλία, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποψιάζομαι ότι θα επανέλθει στο βόρειο» προειδοποίησε ο Ρέντφιλντ.

Ακόμη, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Το να βρίσκεσαι στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες μάλλον δεν είναι η καλύτερη θέση» σχολίασε.

Και τόνισε, τέλος, ότι ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο θα συμπέσει με την περίοδο της γρίπης, κάτι που μεγιστοποιεί την απειλή για τα συστήματα υγείας.