Κορονοϊός: Αισιοδοξία από τις δοκιμές σε οκτώ εμβόλια - Free Sunday
Κορονοϊός: Αισιοδοξία από τις δοκιμές σε οκτώ εμβόλια
Δύο εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών.

Κορονοϊός: Αισιοδοξία από τις δοκιμές σε οκτώ εμβόλια

Με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές τεχνολογίες, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2, που σημαίνει πως θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών, όπως ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης, άλλα 110 προγράμματα είναι στο προκλινικό επίπεδο έρευνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια. Το εμβόλιο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη σε πειραματόζωα, ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18 έως 55 ετών καταγράφηκε ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορονοϊό. Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ.

«Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσο-εξαρτώμενη απάντηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση του εμβολίου που χορηγούνταν ήταν υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως διευκρίνισε, οι ερευνητές διαλέγουν πάντα τη χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες, «κάτι που γίνεται πάντα με τα εμβόλια».

Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία, όπου μόρια mRNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω, ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος αναφερόταν στο εμβόλιο της Moderna.

Κατά τον Σ. Τσιόδρα, μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. «Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε πάντως πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μη γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή».

Θεραπείες

Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει εκατοντάδες κλινικές μελέτες για αρκετά φάρμακα, σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν και κέντρα στην Ελλάδα. Εξ αυτών, οι 309 εκτιμάται ότι έχουν προχωρήσει επαρκώς σε διάφορα στάδια, από προκλινικές έως και κλινικές μελέτες.

Στο πεδίο των θεραπευτικών παρεμβάσεων ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τη ρεμδεσιβίρη, την υδροξυχλωροκίνη, την πλασμαφαίρεση, αλλά και τον τριπλό συνδυασμό αντιικών φαρμάκων με ιντερφερόνη β.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας Regeneron με αντικείμενο τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για βιολογικά φάρμακα που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη μάχη κατά του SARS.