Απογοητευτικά αποτελέσματα σε δοκιμή αντισωμάτων για τον κορονοϊό - Free Sunday
Απογοητευτικά αποτελέσματα σε δοκιμή αντισωμάτων για τον κορονοϊό

Απογοητευτικά αποτελέσματα σε δοκιμή αντισωμάτων για τον κορονοϊό

Η χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που ανάρρωσαν από πνευμονία Covid-19 απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσο Covid-19, ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.

Η τυχαιοποιημένη και πολυκεντρική κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά ιατρικά κέντρα της κινεζικής πόλης Γουχάν (του επικέντρου της πανδημίας), αφορούσε 103 νοσηλευόμενους ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, οι οποίοι είτε έλαβαν είτε πλάσμα αίματος είτε ψευδοφάρμακο (placebo).

Οι γιατροί ανέφεραν Journal of American Medical Association ότι το πλάσμα ιαθέντων δεν επέφερε βελτίωση στην κρίσιμη κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε τη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών.

Υπήρξαν πάντως κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ασθενείς που δεν ήσαν τόσο σοβαρά για να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίοι ανάρρωσαν περίπου πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο και εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωση συμπτωμάτων μέσα στο διάστημα των 28 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας με πλάσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ