Επικονδυλίτιδα του βραχιονίου και αποκατάσταση - Free Sunday
Επικονδυλίτιδα του βραχιονίου και αποκατάσταση

Επικονδυλίτιδα του βραχιονίου και αποκατάσταση

Οι κακώσεις του αγκώνα και ιδιαίτερα η επικονδυλίτιδα, συμβαίνουν συχνά κατα τις καθημερινές δραστηριότητες ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων φορτίων, αλλά και στους αθλητές, λόγω των επαναλαμβανόμενων και βλιαιων μυικών συσπάσεων που απαιτούνται σε αθλήματα ρίψεων.

Όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης Κολόμβος, Φυσικοθεραπευτής, Msc cand, η αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής κατάστασης απαιτεί την πρώιμη διάγνωση και τη θεραπεία, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση ολόκληρου του άνω άκρου ή την έμφαση σε ασκήσεις κινητικής αλυσίδας απο εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Καθώς η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι συχνή πάθηση με πόνο στον αγκώνα που αντανακλά στον πήχη και στον βραχίονα, η ανατομική βλάβη είναι μικροσκοπική αποκόλληση ινών των εκτεινόντων τενόντων (πού τεντώνουν τον καρπό και τα δάκτυλα), στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου οστού (παρακονδύλια απόφυση) και επειδή η πάθηση είναι συνηθισμένη στους τενίστες, αποκαλείται διεθνώς και Tennis Εlbow (νόσος των τενιστών), όμως εμφανίζεται και σε μη τενίστες. 

Αναφορικά με τη διάγνωση της, πέρα απο την ακτινολογική εκτίμηση μπόρει να γίνει με ειδικα κλινικά τέστ απο το φυσικοθεραπευτή (δοκιμασια tinel,δοκιμασία φόρτισης σε ραιβότητα/βλαισότητα). 

Στο κομμάτι της αποκατάστασης, η αρχική αντιμετώπιση των ασθενών έχει σαν στόχο τη μείωση του πόνου και την αύξηση του εύρους τροχιάς και της μυικής ισχύος. Χρησιμοποιούνται δηλαδή διάφορα φυσικοθεραπευτικά μέσα, όπως: ηλεκτροθεραπεία, laser, βελονισμός, κινησιοθεραπεία, μαλάξεις, παγοθεραπεία ενώ σημαντικό ρόλο στο καλό αποτέλεσμα της αποκατάστασης, έχει η εκπαίδευση του ασθενή στο πως να αποφύγει τις υποττροπές και νέους τραυματισμούς όταν επιστρέφει στις δραστηριότητες του.