Τραυματισμός και αποκατάσταση με παγοθεραπεία - Free Sunday
Τραυματισμός και αποκατάσταση με παγοθεραπεία

Τραυματισμός και αποκατάσταση με παγοθεραπεία

Μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εμφανίζεται στο σημείο μώλωπας λόγω της αιμορραγίας στους ιστούς, ενώ εκδηλώνεται παράλληλα οίδημα (πρήξιμο) και ο πόνος.

Όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης Κολόμβος, Φυσικοθεραπευτής, Msc cand, η εφαρμογή πάγου είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των περισσότερων ήπιων τραυματισμών.

Ο πάγος προκαλεί αγγειοσύσπαση και βοηθά:

  • να περιοριστεί η αιμορραγία στους ιστούς,
  • να προληφθεί ή να μειωθεί άμεσα το οίδημα και η φλεγμονή,

Επίσης "μουδιάζει" τα τοπικά νεύρα προκαλώντας μείωση του πόνου στη περιοχή.

Εκτός από την χρήση της παγοθεραπείας ως μεθόδου/ τεχνικής αποκατάστασης από τραυματισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος επίσπευσης της διαδικασίας αποκατάστασης από την μία προπόνηση στην άλλη καθώς και να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τραυματισμών.

  • Πρέπει όμως να προσέχουμε για πόση ώρα και κάθε πόσο θα εφαρμόζουμε τον πάγο στο σημείο του τραυματισμού.
  • Καλύπτοντας πάντα το δέρμα με μια πετσέτα, θα πρέπει να εφαρμόζετε τον πάγο για 20-30 λεπτά και ποτέ περισσότερο, καθώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο δέρμα ή τα υποκείμενα νεύρα.
  • Ελέγξτε την απόχρωση του δέρματος 5 λεπτά αφού εφαρμόσετε τον πάγο. Εάν το δέρμα έχει κοκκινίσει ή έχει έντονο ροζ χρώμα τοπικά, μπορείτε να απομακρύνετε τον πάγο. Η επίδραση του πάγου θεωρείται πιο ισχυρή όταν πιέζουμε ελαφρώς την παγοκύστη στο σημείο του τραυματισμού.
  • Ιδανικά, ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται εντός 5-10 λεπτών από τη στιγμή του τραυματισμού, για 20-30 λεπτά το πολύ. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 2-3 ώρες για τις επόμενες 24-48 ώρες. 

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8η Διημερίδα Π.Τ. Ν.Μαγνησίας

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μιχάλης Κολόμβος Pt (@m.kolomvos) στις