Έρευνα για τεστ αίματος που θα δείχνει πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός σε έναν ασθενή - Free Sunday
Έρευνα για τεστ αίματος που θα δείχνει πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός σε έναν ασθενή
Επιστήμονες από το Βερολίνο αισιοδοξούν ότι θα δημιουργήσουν τεστ που «θα αποκαλύψει τα μυστικά του ιού».

Έρευνα για τεστ αίματος που θα δείχνει πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός σε έναν ασθενή

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται το τελευταίο διάστημα από σημαντικές επιστημονικές ομάδες διεθνώς προκειμένου να γίνει κατανοητή η δράση του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τεστ αίματος αποτελούν ένα βασικό πεδίο έρευνας, όχι μόνο για την ανακάλυψη αντισωμάτων ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει «περάσει» την ασθένεια από τον ιό, αλλά και για το πώς εξελίσσεται αυτός όταν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα, μια επιστημονική ομάδα αισιοδοξεί ότι ένα απλό τεστ αίματος ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να καταλάβουν για ποιον λόγο ένας ασθενής με Covid-19 μπορεί να αναπτύξει πολύ σοβαρά συμπτώματα, ενώ κάποιος άλλος ήπια ή ακόμη και καθόλου.

Ειδικότερα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο, βασισμένοι σε βιοδείκτες, βρήκαν ότι διάφορες πρωτεΐνες, όταν υπολογίζονται συνδυαστικά, μπορούν να προβλέψουν την πορεία ενός ασθενή. Όλα αυτά με τη χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού ικανού να τρέξει ντουζίνες δειγμάτων ανά ημέρα.

Συγκεκριμένα, βρήκαν 27 διαφορετικές πρωτεΐνες σε δείγματα αίματος από ασθενείς με νέο κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο – σε διαφορετικά επίπεδα που συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της ασθένειας, σύμφωνα με τα κριτήρια κωδικοποίησης του ΠΟΥ για την Covid-19.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημείας Charité, Μάρκους Ράλσερ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του ευρήματος μπορούν να βοηθήσουν με δύο τρόπους. Πρώτον, με την πρόβλεψη της πορείας ενός ασθενή με Covid-19. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς μέσω ενός δείγματος να σώσουν περισσότερες ζωές. «Όσο πιο σύντομα οι γιατροί θα γνωρίζουν ποιοι ασθενείς πρέπει να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε το εξής: «Μια δεύτερη πιθανή λειτουργία θα ήταν να αποτελέσει κάτι σαν ένα νοσοκομειακό διαγνωστικό τεστ, που θα μπορούσε να παρέχει μια καθαρή εικόνα σχετικά με την κατάσταση ενός ασθενή, ανεξάρτητα από το πώς ο ίδιος την περιγράφει. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα ενός ασθενή δεν παρέχουν πραγματική εικόνα της κατάστασης της υγείας του. Μια αντικειμενική αξιολόγηση, βασισμένη στο προφίλ των βιοδεικτών, θα μπορούσε να είναι πολύτιμη».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες αλλάζουν στην πορεία της ασθένειας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cell Systems».

Κάποιες από τις 27 πρωτεΐνες δεν έχουν προηγουμένως συνδεθεί με κάποια ανοσοποιητική απάντηση, ενώ άλλες αποτελούσαν παράγοντες θρομβώσεων και ρυθμιστές φλεγμονής.

Ας σημειωθεί ότι κάτι παρόμοιο έχει δοκιμάσει με επιτυχία η Roche. Το τεστ IL-6 έχει βοηθήσει στην πρόβλεψη των ασθενών με Covid-19 που ίσως χρειαστούν αναπνευστήρα κατά την εξέλιξη της πορείας της νόσου.