Γενετικό τεστ απαλλάσσει από την κολονοσκόπηση! - Free Sunday
Γενετικό τεστ απαλλάσσει από την κολονοσκόπηση!
«Το τεστ αναλύει δέκα διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και αν είναι αρνητικό δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση». Νίκος Τσούλος, βιοχημικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Genekor

Γενετικό τεστ απαλλάσσει από την κολονοσκόπηση!

Το πρώτο και μοναδικό γενετικό τεστ που ήδη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μας απαλλάξει από την κολονοσκόπηση θα είναι διαθέσιμο σύντομα και στην Ελλάδα. Το τεστ φέρει την ονομασία «Cologuard» και αφορά ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν μέσο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γενικά, όλοι οι άνθρωποι μετά τα 50 πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Όμως μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των κολονοσκοπήσεων υπάρχουν ύποπτα ευρήματα και στην πλειονότητα των εξεταζόμενων το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης είναι αρνητικό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το νέο γενετικό τεστ.

«Το Cologuard αναλύει δέκα διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και την ύπαρξη αίματος σε δείγμα κοπράνων. Αν είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση. Αν είναι θετικό, τότε και μόνο τότε ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κολονοσκόπηση» εξηγεί ο Νίκος Τσούλος, βιοχημικός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Genekor, η οποία ετοιμάζεται να φέρει το τεστ στη χώρα μας.

Η διενέργεια της εξέτασης γίνεται με μια πολύ απλή διαδικασία: Ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με την Genekor για να του αποσταλεί ένα ειδικό κιτ συλλογής δείγματος κοπράνων. Στη συνέχεια το δείγμα αποστέλλεται από την Genekor για ανάλυση στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξάγονται σε λίγες μέρες και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος.

Το Cologuard έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Exact Sciences. Σε μία κλινική μελέτη στην οποία πήραν μέρος 10.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών το Cologuard εντόπισε το 92% των καρκίνων και το 42% των προκαρκινικών αλλοιώσεων υψηλού κινδύνου. Το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που:

  • Έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλους σχετικούς καρκίνους.
  • Είχαν θετικό αποτέλεσμα από άλλο τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου μέσα σε έξι μήνες.
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συγκεκριμένα κληρονομικά σύνδρομα.

Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος, η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής τους με λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση, αλλά, έστω σπανιότατα, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου.

Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη), μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του εξεταζόμενου.