ΠΟΥ για κορονοϊό: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Free Sunday
ΠΟΥ για κορονοϊό: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας
Το εμβόλιο, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, εκτιμάται ότι θα αργήσει να κυκλοφορήσει.

ΠΟΥ για κορονοϊό: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Καλπάζει η επιδημία κορονοϊού στον πλανήτη, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά με ταχύτατο ρυθμό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, να δηλώνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Να σημειώσουμε ότι μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για την ανακάλυψη εμβολίου, όμως θωρείται ακόμη πρόωρη η αναφορά εγγυήσεων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 1 Ιουλίου ο ΠΟΥ, καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000.

«Εδώ και μία εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 160.000 την ημέρα. Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19 που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα» είπε ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν. «Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίσει κάποιο κράτος.

«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτή την «καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργού συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 500.000 θάνατοι εξαιτίας του ιού αυτού. Τα μισά κρούσματα βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο, με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να μετρούν η καθεμιά από το 1/4 του συνόλου της ηπείρου, καταγράφοντας καθημερινά 40.000 και 30.000 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Τρίτη στη σειρά η Ινδία με κάτω από 20.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 6.000-7.000 κρούσματα ημερησίως. Στην πρώτη δωδεκάδα των χωρών τις οποίες η νόσος έχει πλήξει περισσότερο περιλαμβάνονται ακόμη το Ηνωμένο Βασίλειο, το Περού, η Χιλή, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ιράν, το Μεξικό και το Πακιστάν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στην αρχή της εβδομάδας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι όλοι θέλουμε αυτό να τελειώσει, όμως ούτε κατά διάνοια δεν είμαστε κοντά στο τέλος, αντίθετα «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Το πρόβλημα με τη νέα ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη φάρμακα ή εμβόλιο, έρχεται να ενισχυθεί τώρα από νέες μελέτες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και σύμφωνα με τις οποίες η μεγάλη θνησιμότητα δεν περιορίζεται στις μεγάλες ηλικίες ή σε άτομα με συνοδές παθήσεις, αλλά επεκτείνεται και σε νέους ηλικίας 20-30 ετών. Και μάλιστα, επεκτείνοντας την ηλικιακή ομάδα στους 20-54 ετών, αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των νοσηλευομένων ήταν στις ηλικίες αυτές και επιπλέον οι μισοί που χρειάστηκαν εντατική ήταν κάτω των 65 ετών.

Επίσης, το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα βάζει την παγκόσμια κοινότητα στη θέση της προστασίας των άλλων κατ’ αρχάς και δευτερευόντως στη θέση της προστασίας του ατόμου από τους άλλους (οι μάσκες προστατεύουν τους άλλους περισσότερο απ’ ό,τι εκείνους που τις φορούν).

Πέντε μέτρα από τον ΠΟΥ

Δεδομένης της κατάστασης, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως μπορεί το εμβόλιο να είναι σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της νόσου, όμως η ανακάλυψή του αργεί ακόμη. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι προτιμότερο να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα που… έχουμε στα χέρια μας και τα οποία είναι τα γνωστά πλέον μέτρα δημόσιας υγείας. Ζήτησε, λοιπόν, ξανά από τις χώρες να επικεντρωθούν σε πέντε σημεία, προκειμένου να σωθούν ζωές, άμεσα:

1. Ενδυνάμωση κοινοτήτων. Κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αβοήθητος και ότι η υγεία του είναι στα χέρια του. Τα μέτρα προστατεύουν τον ίδιο και τους άλλους γύρω του. Πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα, η παραμονή στο σπίτι εάν αισθάνονται άρρωστοι, η χρήση μάσκας και η ενημέρωση μόνο από αξιόπιστες πηγές. Ακόμη κι αν τα άτομα βρίσκονται σε κατηγορία χαμηλού κινδύνου, η τήρηση των μέτρων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιον άλλον.

2. Καταστολή της μετάδοσης. Ανεξάρτητα από το αν οι χώρες έχουν περιορισμένες εστίες, υπάρχουν μέτρα καταστολής της εξάπλωσης του ιού. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και να διαθέτουν προστατευτικό εξοπλισμό. Η ιχνηλάτηση για νέα κρούσματα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, όσο εκτεταμένη κι αν είναι η μετάδοση της νόσου, ακόμη και από μη επαγγελματίες υγείας, εφόσον τα άτομα είναι εκπαιδευμένα. Αντίστοιχα, πρέπει να εφαρμόζεται και απομόνωση των περιστατικών στο σπίτι ή σε δομή υγείας.

3. Διάσωση ζωών. Η έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων και η κλινική φροντίδα σώζουν ζωές. Η παροχή οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης σε άτομα με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια σώζει ζωές. Όπως και η προστασία ατόμων υψηλού κινδύνου, καθώς και ηλικιωμένων σε δομές μακροχρόνιας περίθαλψης.

4. Επιτάχυνση της έρευνας. Πολλά ακόμη δεν γνωρίζουμε για τον νέο ιό. Έτσι, ο ΠΟΥ συγκαλεί σε δεύτερη συνάντηση την επιστημονική κοινότητα, για επανεκτίμηση των ερευνητικών προτεραιοτήτων για το επόμενο στάδιο της πανδημίας.

5. Χρειάζεται πολιτική ηγεσία. Απαραίτητη είναι η εθνική ενότητα και η παγκόσμια αλληλεγγύη για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταστολή της μετάδοσης, τη διάσωση ζωών και την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του ιού.