Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του SARS-CoV-2 - Free Sunday
Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του SARS-CoV-2
Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω έκθεσης σε μικρά σταγονίδια και σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες.

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του SARS-CoV-2

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται ανάμεσα σε άτομα που διατηρούν μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Πλέον κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από άτομο το οποίο βρίσκεται πιο μακριά.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του νέου κορονοϊού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Μετάδοση μέσω στενής επαφής

Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται συνήθως κατά τη στενή επαφή. Όσοι βρίσκονται κοντά (σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων) σε άτομο με Covid-19 ή έχουν άμεση επαφή μαζί του διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Όταν άτομα με λοίμωξη Covid-19 βήχουν, φταρνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν, παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια κυμαίνονται σε μέγεθος και μπορεί να είναι μεγαλύτερα (μερικά από τα οποία είναι ορατά) έως μικρότερα. Οι λοιμώξεις είναι κυρίως αποτέλεσμα της έκθεσης σε αναπνευστικά σταγονίδια. Τα αναπνευστικά σταγονίδια προκαλούν λοίμωξη όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται σε βλεννογόνους, όπως στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος. Η απόσταση έχει καθοριστική σημασία, καθώς όσο μακρύτερα ταξιδεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια από το άτομο με Covid-19, τόσο η συγκέντρωση αυτών των σταγονιδίων μειώνεται. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν από τον αέρα λόγω της βαρύτητας. Τα μικρότερα σταγονίδια και σωματίδια διαχέονται στον αέρα. Με το πέρασμα του χρόνου η ποσότητα του μολυσματικού ιού στα αναπνευστικά σταγονίδια μειώνεται.

Αερογενής μετάδοση

Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω έκθεσης σε μικρά σταγονίδια και σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες. Αυτοί οι ιοί μπορούν να μολύνουν άτομα που απέχουν περισσότερο από 2 μέτρα από τον φορέα της λοίμωξης ή ακόμη και αφού ο φορέας της λοίμωξης έχει απομακρυνθεί από τον χώρο. Αυτό το είδος μετάδοσης αναφέρεται ως αερομεταφερόμενη μετάδοση και είναι ένας σημαντικός τρόπος εξάπλωσης λοιμώξεων όπως η φυματίωση, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα με Covid-19 έχουν μολύνει επίνοσα άτομα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Αυτά τα περιστατικά έχουν συμβεί σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι το μολυσμένο άτομο ανέπνεε έντονα κατά τη διάρκεια τραγουδιού ή άσκησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ποσότητα μολυσματικών μικροσταγονιδίων και σωματιδίων από άτομα με Covid-19 συγκεντρώθηκε αρκετά ώστε να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Τα άτομα που μολύνθηκαν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο κατά την ίδια ώρα ή λίγο μετά την αποχώρηση του ατόμου με Covid-19. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάδοση μέσω στενής επαφής είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης και σαφώς συχνότερη συγκριτικά με τη μετάδοση μέσω αερολύματος.

Μετάδοση μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες

Τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν επίσης να εναποτεθούν σε επιφάνειες και αντικείμενα. Είναι πιθανό ένα άτομο να έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο και στη συνέχεια να μολυνθεί αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης δεν θεωρείται συχνός.

Η λοίμωξη Covid-19 σπάνια μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα, κυρίως γάτες και σκύλους, γι ’αυτόν τον λόγο και συστήνεται προσοχή κατά την επαφή τους. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ζώα σε ανθρώπους θεωρείται χαμηλός.

Προστασία

Ας συνοψίσουμε, λοιπόν, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τη μόλυνση με τον νέο κορονοϊό:

  • Τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους πλησίον μας, αν αυτό είναι δυνατό. Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με μάσκα όταν είμαστε κοντά σε άλλους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
  • Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους και φροντίζουμε οι εσωτερικοί χώροι να αερίζονται επαρκώς με εξωτερικό αέρα.
  • Αν αρρωστήσουμε, παραμένουμε στο σπίτι και απομονωνόμαστε από τους οικείους μας.
  • Καθαρίζουμε τακτικά και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά.