Κορονοϊός: Διατηρούνται συμπτώματα ακόμη και μετά την ανάρρωση - Free Sunday
Κορονοϊός: Διατηρούνται συμπτώματα ακόμη και μετά την ανάρρωση
Άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό και πήραν εξιτήριο δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη υποχώρηση σε κάποια από τα συμπτώματά τους.

Κορονοϊός: Διατηρούνται συμπτώματα ακόμη και μετά την ανάρρωση

Έναν ακόμη λόγο να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη νοσήσουμε από κορονοϊό μάς δίνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία αναφέρει ότι άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό και πήραν εξιτήριο δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη υποχώρηση σε κάποια από τα συμπτώματά τους.

Ο νέος κορονοϊός είναι τόσο επικίνδυνος γιατί τα σημάδια που αφήνει μπορεί να έχουν διάρκεια και να μην αφορούν μόνο το διάστημα της νόσου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το βρετανικό πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα από μια μελέτη για τη μακροπρόθεσμη επίδραση της Covid-19 δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης δύο έως και τρεις μήνες μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν πολλαπλές ανωμαλίες οργάνων σε μαγνητικές τομογραφίες και εξέφρασαν την άποψη ότι οι επίμονες φλεγμονές μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για «αλλαγές» στους επιζώντες της νόσου.

Ο ρόλος της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, ενώ υπολογίζεται ότι σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστό υπέρβαρων/παχύσαρκων πολιτών κάτω του 20%. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών της πανδημίας υποδεικνύει ότι ασθενείς με συνοδά νοσήματα έχουν χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ο ρόλος της παχυσαρκίας μόλις πρόσφατα άρχισε να αναδεικνύεται ως επιβαρυντικός παράγοντας για τους ασθενείς με νόσο Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Διατροφολογίας Barry Popkin και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 75 μελετών από την αγγλόφωνη και κινεζική ιατρική βιβλιογραφία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό, ενώ, όσον αφορά στους νοσούντες, τα παχύσαρκα άτομα είχαν 113% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας, 74% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 48% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.