Σε υψηλά επίπεδα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης - Free Sunday
Σε υψηλά επίπεδα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί ενόψει και της έξαρσης του κορονοϊού.

Σε υψηλά επίπεδα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Με γρήγορο ρυθμό εξελίσσεται ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού –με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες– κατά της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2.100.000 εμβόλια και έχουν εκτελεστεί, σύμφωνα με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, περίπου 1.500.000 εμβολιασμοί για τη γρίπη.

Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, «η φετινή αντιγριπική εμβολιαστική περίοδος συμπίπτει με το δεύτερο κύμα πανδημίας του Covid-19 στην πατρίδα μας. Η συγκυρία αυτή απαιτεί να θωρακίσουμε το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού από την εποχική γρίπη, γιατί έτσι θα είναι πολύ μειωμένες οι επιπτώσεις από τυχόν νόσηση από τον κορονοϊό».

«Περισσότεροι, έγκαιροι και στοχευμένοι εμβολιασμοί είναι το φετινό διακύβευμα για τους Έλληνες φαρμακοποιούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουν ότι το ποσοστό των εμβολίων που διενεργούνται στα φαρμακεία είναι μεγαλύτερο από 90%».

«Οι προσπάθειές μας στο μέτωπο του αντιγριπικού εμβολιασμού, μαζί φυσικά με εκείνες και των άλλων θεσμικών φορέων, είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι να διενεργηθούν περίπου 3.500.000 εμβολιασμοί. Για τη φετινή περίοδο ο στόχος έχει τεθεί ακόμη υψηλότερα. Έχουν εξασφαλιστεί και θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων περίπου 4.200.000 εμβόλια, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΦ. Η συνταγογράφηση των εμβολίων έχει ξεκινήσει από τις 28/09/2020. Επίσης, ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παράταση της ισχύος των συνταγών για τα αντιγριπικά εμβόλια μέχρι τις 31/12/2020, έτσι ώστε οι πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς το άγχος της λήξης των συνταγών τους» ανέφερε ο κ. Βαλτάς.

Επίσης η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία των προγραμμάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί, υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία μια εφαρμογή στην οποία ο φαρμακοποιός, σε ελάχιστο χρόνο, θα καταγράφει τον διενεργηθέντα εμβολιασμό. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί μια ακριβής και αξιόπιστη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον σχεδιασμό του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε ακόμη ότι «τα φαρμακεία με την αδιάλειπτη λειτουργία τους απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να αποτελέσουν δομές υγείας και να στηρίξουν το σύστημα υγείας. Μετά τους εμβολιασμούς, στη νέα περίοδο της πανδημίας που αλλάζει την καθημερινότητα από όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενισχύει τον ρόλο του στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».