Σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία του κορονοϊού από τις ΗΠΑ - Free Sunday
Σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία του κορονοϊού από τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πρόσφατα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της εταιρείας Eli Lilly.

Σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία του κορονοϊού από τις ΗΠΑ

Ίσως τα θετικά νέα από τα αποτελέσματα των μελετών για το εμβόλιο των Pfizer-Biontech να μονοπωλούν τις τελευταίες ημέρες την ειδησεογραφία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όμως υπάρχει και μία ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική είδηση, που αφορά την πρώτη ουσιαστική θεραπεία για τον ιό.

Ειδικότερα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πρόσφατα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly με τη διαδικασία της επείγουσας ανάγκης. Η θεραπεία βασίζεται σε ένα μονοκλωνικό (τεχνητό) αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορονοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς που έχουν εκδηλώσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα, προλαμβάνοντας την επιδείνωση της νόσου. Μάλιστα, φαίνεται ιδιαίτερα κατάλληλο για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και γενικότερα οι ενήλικες που πάσχουν και από άλλα νοσήματα. Αποτελεί δε το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς που βρίσκονται σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19.

Ο FDA στη σχετική ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι η άδεια δεν αφορά τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο, τους οποίους, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, το φάρμακο δεν ωφελεί, ενώ μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Η επείγουσα έγκριση δόθηκε με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 2, που έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, τα συμπτώματα και την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

Περισσότερα δεδομένα πάντως θα χρειαστούν προκειμένου ο FDA να δώσει την οριστική και πλήρη έγκρισή του για το bamlanivimab, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του οποίου θα συνεχίσει να αξιολογείται από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.

Η εταιρεία Eli Lilly έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων έως το τέλος του 2020 και θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή της το 2021 για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες χώρες για την έγκριση του φαρμάκου. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη 300.000 δόσεις του φαρμάκου.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία Regeneron επίσης έχει υποβάλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση ενός δικού της φαρμάκου δύο αντισωμάτων, το οποίο, αν και σε δοκιμαστική φάση, είχε χρησιμοποιηθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.